Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/pyet-gjinekologun

Fëmija i madh në peshë apo….

Pershendtje Doktoresh,


une jam ne javen e 39-te te shtatezanise dhe gjate vizites se fundit mjeku verejti se beba peshon rreth 4 kg dhe diametri i kokes eshte 102 mm/ kurse gjate vizites gjinekologjike verejti se une jam hapur shume pak rreth 1 cm dhe koka e bebes ende nuk ka zbritur ne kanalin e lindjes.


Ajo qka me brengos me shume eshte fakti se a duhet ne kete rast te kryhet lindja me operacion dhe nese kryhet ne menyre normale a mund te kete komplikacione pasi qe ndoshta e pesha e bebes mund rritet ende pasi qe ka kohe deri ne terminin e lindjes ?


Faleminderit shume per kohen tuaj.

Dafina (10 vite më parë)

 -
Gjinekologja përgjigjet

Disporpocioni i kokës me pelvisin ndodh atëherë kur koka fetale, është më e madhe se diametrat e ngushticave pelvike. Kjo nënkupton që është e vështirë ose e pa mundur për fetusin/bebin e ardhshëm, të kaloj pa u dëmtuar nëpër kanalin e lindjes. Shkaku kryesor i këtij problem është pelvisi i vogël (rrugët e lindjes të vogla) ose fetusi i madh (bebi i madh në peshë).

Unë nuk i di përmasat e baçinit tuaj, të cilat njihen pas matjeve që quhet pelvimetri. Këto matje i bën mjeku gjinekolog. Ai duke ditur përmast e baçinit tuaj si dhe peshën e fëmijës që lindë, përcakton nëse lindja do të jetë normale ose me ndërhyrje të tjera ndihmëse, qoftë edhe me operacion qezarian. Duhet të dini, që puna dhe llogjika e mjekut obstetër shkon drejt lindjeve të shëndetshme, normale si për nënën ashtu dhe për fëmijën.

Ju uroj sukses në lindjen e fëmijës tuaj.

Arta (9 vite më parë)
Desha te bej nje pyetje jam 31 javeshe shtatzene dhe kam filluar me pas dhimbje kur isha te mjeku per vizite me tha se jam qel 1.5 cm edhe se mund te lind para kohe ndersa beben e kam 1.400 gr dhe eshte 1 kg ma e vogel se femija i pare ne kete kohe. A do te kem problem nese lind para kohe? Flm.

/komuniteti