Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/pyet-gjinekologun

Cikli menstrual tek lehonat që ushqejnë ose jo fëmijën me qumësht gjiri

Pershendetje e nderuar Z.Keta,


Jam Nora nga Prishtina. Jam 35 vjeqe dhe kam nje bebe te lindur ne shkurt te ketij viti- eshte femiu i pare. Desha te ju bej nje pyetje. Cikli ka ardhe tek pas 6 jave qe kam lind dmth ne javen e pare te prillit, pastaj i kam pas pas nje muaji dmth ne maj, pastaj prap pas nje muaji ne qershor mirepo qka me shqeteson se pasi i kreva erdhen prap pas 2 jave dmth ne qershor 2 here. Qfare mund te jete. Femiu eshte me qumesht artificial. Me rrespekt! Nora

Nora (10 vite më parë)

 -
Gjinekologja përgjigjet

Cikli menstrual, ndryshon tek një grua që ushqen fëmijën me qumësht gjiri ndaj një tjetre që nuk e ushqen atë me gji. Studimet kanë zbuluar se ovulacioni i hershëm dhe kthimi i shpejtë i menstruacioneve pas lindjes, është më i vonë tek gratë që ushqejnë fëmijën me gji në mënyrë intensive, ndërsa ndodh që të vijnë më herët edhe 6-të javë pas lindjes kur nuk ushqehet fëmija me qumësht gjiri.

Kthimi i menstruacioneve është tregues shumë i mirë i kthimit të fertilitetit (lindshmërisë). Mundësia e mbetjes shtatzënë tek këto gra, flet për rritjen e aktivitetit ovarial. Prandaj përderisa ju i keni patur menstruacionet e rregullta, dhe u paraqit ky ç’rregullim që thoni, atëherë do të ishte mirë që të bëni kontroll gjinekologjik dhe një ekografi tek mjeku gjinekolok. Ai me këtë duhet të gjejë shkaqet e këtij ç’rregullimi të cilat mund të jenë të ndryshme.

Ju uroj jetë pa problem shëndetsore.

Blerina (9 vite më parë)
Pershendetje, jam Blerina, 24 vjecare, kam probleme me ciklin menstrual, femijen e kam lindur me operacion cezarian dhe nuk e kam ushqyer me qumesht te gjirit, mbas lindjes menstruacionet i kam pas 6 muaj ne rregull, mirepo qe 3 muaj nuk kam menstruacione... kam shkuar tek mjekja, nuk kam qene shtatzene, as cista nuk kam, a ka mundesi te me tregosh pse tash kam çrregullime me ciklin menstrual? Me respekt, Blerina!

/komuniteti