Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/15 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 15 muajsh

Fëmija juaj është duke u rritur shpejt këto ditë: duke ecur, duke folur pak, ndoshta edhe duke përdorur një lugë ose pirun kur është duke ngrënë. Çdo lojë që ai luan, pavarësisht nëse është loja që ai tregon me gisht pjesët e ndryshme të trupit kur ju ja kërkoni, apo vendosja e objekteve në kuti dhe nxjerrja e tyre jashtë përsëri, i mëson atij diçka për botën që e rrethon.

Një nga gjërat që ai eshtë duke mësuar tani, është se ai është një individ më vete, dhe jo vetëm një zgjatim i juaji. Si mund të kuptoni ju nëse fëmija juaj e ka kapur këtë koncept? Vëreni atë para një pasqyrë: në qoftë se ai e njeh veten dhe nuk është duke u përpjekur për të arritur dhe për të prekur “fëmijën” tjetër, do të thotë se e kupton këtë gjë. Të kuptuarit se ai është një person i pavarur, ka gjithashtu anët e veta të dobëta – ai ende mund të bëhet ankthioz, kur ju ta lini vetëm.

Jeta juaj: Përshtatja me nevojat e fëmijës tuaj

Mënyra se si fëmija juaj përballet me botën që e rrethon, tregon shumë edhe për temperamentin e tij – si janë gjasat që fëmija juaj ti përgjigjet situatave, njerëzve, vendeve dhe gjërave të ndryshme – dhe ju ndihmon juve për të kuptuar nevojat e tij. Për shembull, disa fëmijë janë fleksibël dhe përshtaten lehtësisht me ndryshimet, të tjerët kërkojnë një plan më të parashikueshëm. Ju mund të modifikoni mjedisin e fëmijës suaj për të ndihmuar atë të ketë sukses. Fëmija juaj varet krejtësisht nga ju, për ta bërë atë të ndjehet mirë dhe për ta ndihmuar atë të zhvillohet në potencialin e tij të plotë.

Ushqimi për të vegjëlit

Nëse fëmija juaj është shumë selektiv në atë çfarë ai ha, atëherë ju mund të shqetësoheni vazhdimisht në lidhje me faktin se a është ai duke ngrënë mjaftueshëm. Hidhini një sy udhëzimeve tona mbi ushqimet për fëmijë, dhe ndoshta ju do të shikoni se dieta e fëmijës tuaj nuk është e larmishme, por është e balancuar. Për më shumë ide mbi çfarë të ushqeni atë, lexoni sugjerimet tona rreth ushqimeve të ngurta për fëmijët nga 12 – 18 muajsh.

Këshilla për prindërit: Si ti bëjmë më të thjeshta udhëtimet me makinë

'Udhëtimet me makinë mund të jenë të tmerrshme nëse keni me vete një fëmijë 15 muajsh. Mbani me vete ushqime të shpejta dhe lodra të veçanta, për ta mbajtur atë të angazhuar' – L.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

Nëse ju doni ti riktheheni jetës suaj të mëparshme, tani që fëmija juaj është më i madh, ju mund të shikoni mendimet e të tjerëve në komunitetin tonë.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Ju duhet ti bëni fëmijës tuaj vaksinat për mbrojtjen ndaj fruthit, shytave, rubeolës, meningjitit, dhe gripit, deri në fund të këtij muaji. Zbuloni më shumë rreth tyre.

Si mëson të flasë foshnja juaj, dhe si të inkurajoni më tepër zhvillimin e tij gjuhësor.

Si ta dalloni nëse fëmija juaj ka ndonjë problem të dëgjimit.

Këshilla të ekspertëve për qarjet dhe pickimet.

Është ushqimi organik vërtet më i mirë?

Dadot – çfarë bëjnë ata, dhe si të gjeni një të tillë.

/komuniteti