Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/18 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 18 muajsh

Ju mund të konstatoni një vrull në zhvillimin fizik të fëmijës tuaj, gjatë këtij muaji. I vogli juaj është më i sigurtë në këmbët e tij, pëlqen të ngjitet në të gjitha mobiljet tuaja dhe mund të bashkohet me ju apo edhe babain e tij në një lojë futbolli, ose lojra të tjera fizike, në qoftë se ai përqendrohet mjaftueshëm. Ai mundet të mbajë gjithashtu një kujtim të qartë të një objekti në mendjen e tij, edhe pasi ta hiqni atë nga sytë e tij. Ju mund të përfitoni nga kjo aftësi e re e tij, duke luajtur fshih – dhe – gjej me lodrën e tij të preferuar.

Mund të ketë ditë kur e gjithë energjia fizike e tij, është më shumë se sa ju mund të përballoni. Në vend që ta luftoni atë – pasi në fund të fundit, ju nuk do të mund të bëni asgjë për ta ndryshuar atë – hiqini këpucët, vini pak muzikë, rrëmbeni të voglin tuaj dhe shpikni disa hapa të reja vallëzimi së bashku. Fëmija juaj nuk do të ketë nevojë për këpucë derisa ai të fillojë të ecë. Kur ai të fillojë të ecë, ju mund t’ju duhet të paguani pak më shumë për cilësinë, por është diçka që ja vlen. Mundohuni të gjeni një dyqan këpucësh të kualifikuar, pasi këmbët e foshnjës mund të shtypen lehtësisht.

Jeta juaj: Vendosja e kufijve

Bërja e “jo”-së të fëmijës tuaj më e shpeshtë, do ti bëjë më të shpeshta edhe pyetjete tuaja rreth asaj se si mund ta kontrolloni atë. Vendosni kufij të qartë duke i treguar atij se çfarë është dhe çfarë nuk është sjellje e pranueshme. Ai nuk do të kujtohet gjithmonë për atë që i keni thënë, por nëse juve ja përsërisni atë shpesh, ai do të fillojë ta kuptojë këtë ide. Dhe bëni më të mirën tuaj për ti dhënë një shembull të mirë; tregojini atij mirësinë, respektin dhe sjelljet e mira që ju dëshironi që ai të shfaqë. Hapa si këto mund të ndihmojë të voglin tuaj për të zgjedhur gjënë e drejtë për të bërë, apo një mënyrë të këndshme për tu sjellë.

Infermjerja e shëndetit apo mjeku i përgjithshëm, mund të vendosin kontakt me ju, duke nisur nga tani dhe deri në ditëlindjen e dytë të fëmijës tuaj, për të kontrolluar nëse ju keni shqetësime në lidhje me zhvillimin e tij – kjo është një mundësi e mirë për të diskutuar çfarëdo pyetje që ju mund të keni. Përdorni listat tona të arritjeve të rëndësishme të fëmijëve, për të parë nëse ai është në rrugën e duhur. Nëse ju e dini se fëmija juaj ka nevoja të veçanta, vizitoni buletinin tonë për të njohur prindër të tjerë me fëmijë me nevoja të veçanta.

Këshilla për prindërit: Si ti shmangni belatë

'Djali im pëlqen të bëjë kolazhe. Unë në fillim i pres fotografi që ai pëlqen nga revistat. Pastaj ai përdor një ngjitës në pjesën e pasme të çdo fotoje dhe i përplas ato në një letër. Nuk ka rrëmujë, dhe është shumë e këndshme të shohësh punën e bukur të artit më pas' – M.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

Grupet mbështetëse mund t’ju shpëtojnë jetën. Të pasurit e një fëmije 18 muajsh, mund të jetë sa i mrekullueshëm, aq edhe i mundimshëm, kështu që mund të jetë një ide e mirë për të vizituar disa grupe foshnjash ose të organizoni darka të rregulla me nëna dhe baballarë të tjerë për të parë se si nënat e tjera në komunitetin tonë janë duke u përballur me të vegjëlit e tyre.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Cilat bimë në kopshtin tuaj janë helmuese? Zbulojini.

Sëmundjet e duarve, këmbëve gojës – çfarë janë këto dhe a janë të rënda?

Kur duhet të lëvizni fëmijën tuaj nga shtrati i foshnjës në krevat?

Pro-të dhe kundra-t për përdorimin e një dadoje për kujdesin e fëmijëve.

/komuniteti