Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/19 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 19 muajsh

Në moshën rreth 19 muajsh, i vogli juaj fillon të kuptojë se kur gjërat nuk janë të drejta, sipas ideve të të rriturve. Ai do të qeshë me diçka që është padyshim e gabuar – si për shembull kur quan një gjirafë zebër, apo kur thërret vëllain motër. Ai gjithashtu do të kuptojë kur diçka nuk është shumë e drejtë, si për shembull një sy që mungon tek ariu i tij, ose një njollë e re mbi qilim.

Edhe pse ju ndoshta ende kuptoni më pak se gjysma e asaj që foshnja juaj thotë, ai po fillon të njohë shumicën e fjalëve që ju përdorni kur jeni me të. Ai gjithashtu është duke patur një vrull në fjalorin e tij dhe është duke filluar të vërë së bashku disa fjalë, të tilla si "unë shkoj" ose "Ti vendos". Të shpjeguarit e asaj që jeni duke bërë, edhe në qoftë se ju ndiheni sikur jeni duke përsëritur veten ndërkohë që jeni duke kryer aktivitetet e jetës tuaj të përditshme, mund të ndihmojë të voglin tuaj të mësojë për të folur.

Fëmija juaj do të marrë të gjithë stimulimin e nevojshëm, nga lojrat e pastrukturuara, kështu që ju ende nuk keni nevojë për ta çuar atë në kurs kërcimi apo mësime muzike. Ai mund të dëshirojë të shikojë fëmijë të tjerë, por ai ende nuk mund të luajë me ta si duhet.

Jeta juaj: Negociatori

Për të reduktuar luftën për pushtet dhe frustrimet ndërkohë që fëmija juaj përpiqet për pavarësi, sigurohuni që ju e trajtoni atë në mënyrën që edhe ju do të dëshironit të trajtoheshit. Provoni kompromiset në vend të komandave. Në ven të 'Ti nuk do të dalësh jashtë tani', ju mund të thoni, 'por ne mund të lexojmë një libër dhe të dalim më vonë.' Në vend të 'Ti duhet ti vësh lojrat në vend para darkës' bëjeni 'unë do të vendos në vend kukullat nëse ti vendos në vend kubat'.

Ide për tu provuar

Ndërkohë që fëmija juaj bëhet më i aftë për tu ushqyer vetë, ai do të dëshirojë të provojë më shumë ushqime të të rriturve dhe enët e kuzhinës. Pajisjet e kuzhinës si pjatat, thikat dhe tasat për fëmijë, mund ti japin një shtysë kohës së ushqimit dhe të rizgjojnë interesin e tij. Provoni sugjerimet tona mbi recetat për ushqimet e familjes, që mund ti ndani me fëmijën tuaj. Nëse ai nuk është duke u rritur në koshin e fëmijëve, ju mund të provoni një karrocë në vend të tij. Ato janë lehtësisht të lëvizshme dhe zakonisht kanë pajisje për dy lloj lartësish, kështu që ju mund ta përshtasni atë lehtësisht ndërkohë që foshnja juaj rritet.

Këshilla për prindërit: Të argëtohemi përmes prekjes

'Unë kam zbuluar se ajo çfarë ky grup moshe pëlqen me të vërtetë shumë, janë aktivitetet ndjesore – lodrat me prekje, me shumë vargje, gunga, ndërtim dhe ngjyra janë fantastike për të mësuar dhe për tu argëtuar gjithashtu' – G.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

A keni njohuri për rregullat më të fundit për kujdesin ndaj fëmijëve apo atë çfarë po ndodh në shëndetin e fëmijëve? Shumë prej nënave të tjera janë duke folur në lidhje me ndryshimet e fundit, në komunitetin tonë.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Fëmija juaj ndoshta nuk është ende gati, por mund të jetë me vlerë nëse ju i blini atij një oturak, në mënyrë që ai të mësohet duke e parë atë përreth. Prindërit tuaj mund të mendojnë se është koha për të filluar që të mësoni fëmijën tuaj të përdorë oturakun – si të përballoni presionin nëse ju nuk mendoni se i vogli juaj është gati.

Jeni duke pyetur veten se kur dhe për sa kohë duhet të flerë gjumë fëmija juaj? Zbuloni se sa gjumë mund ti nevojitet fëmijës tuaj.

Kur mund të filloni të përdorni marrjen e masave apo ndëshkimet?

/komuniteti