Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/20 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 20 muajsh

Në moshën 20 muajshe, fëmija juaj mund të jetë në gjendje për të vrapuar, megjithëse ende jo aq mirë sa ai do të vrapojë më vonë. Ai gjithashtu mund të ngjisë shkallët vetë, por ka shumë mundësi që të kërkojë ndihmë për ti zbritur ato. Ai gjithashtu mund të gjuajë një top tashmë, por ende nuk mundet ta mbërthejë atë dhe të hidhet për ta kapur.

 

Ai gjithashtu është aktiv në mënyra të padëshirueshme. Fëmijët e vegjël shpesh të drejtohen duke goditur, shtyrë, kafshuar, tërhequr dhe duke kryer të tjera veprime për ta bërë veten të ndihen më të rëndësishëm dhe gjithashtu për të eksperimentuar: çfarë ndodh në qoftë se unë godas Blertën? A do të ndodhë e njëjta gjë në qoftë se godas Arbenin? Mos reagoni ndaj sjelljes së të voglit tuaj. Nëse ju hakmerreni duke e goditur atë, kjo e mëson se goditjet janë në rregull. Mundohuni të përmbaheni qetësisht dhe bëjani të qartë se veprime të tilla nuk janë të pranueshme, pa marrë parasysh se sa intensivisht ai është duke ndjerë. Nëse fëmija juaj është duke kopjuar sjelljet e një motre apo vëllai më të madh, është edhe më e lehtë për të bindur fëmijën e madh, për të dhënë një shembull të mirë.

Fëmijët e vegjël janë natyrshëm kurioz për gjithshka – duke përfshirë edhe organet gjenitale të tyre. Ashtu sikurse ata kanë luajtur me gishtat dhe duart e tyre kur ishin më të vegjël, ata do të fillojnë të luajnë me organet e tyre gjenitale tani. Nuk ka asgjë për t'u shqetësuar rreth kësaj, nëse ajo nuk ndodh pa ndërprerë. Kur fëmija juaj prek veten e tij në publik, mos bëni një skandal të madh në lidhje me këtë gjë. Vetëm shpjegojini se disa gjëra duhen bërë vetëm në shtëpi në mënyrë private.

Jeta juaj: Dinamika e ndryshimit të familjes

Fëmija juaj është shumë i atashuar me ju, por natyrisht ju nuk mund të jeni gjithmonë së bashku. Kur ju ose një adult tjetër i rëndësishëm e lë atë vetëm, mund të jetë e papërshtatshme për fëmijën tuaj, i cili mbështetet në praninë tuaj për tu ndjerë i sigurt. Lehtësojini ndarjet duke i treguar atij më parë se ju do të largoheni për pak, dhe pastaj mos e zgjasni daljen tuaj.

Nga ana tjetër, ju mund të kuptoni se ai është më i pavarur se sa ju dëshironi dhe të filloni të pyesni veten se ku shkoi fëmija juaj. Tani është koha kur shumë prindër fillojnë të planifikojnë për një hyrje të re në familjet e tyre. Në qoftë se nuk e keni këtë gjë në axhendën tuaj, ju mund të filloni të mendoni në lidhje me kthimin tuaj në punë. Disa nga nënat vendosin që të provojnë të punuarit nga shtëptë e tyre, për ta bërë jetën më të thjeshtë. Gjeni formën e duhur të kujdesit për ju dhe fëmijën tuaj, ndoshta me punësimin e një dadoje. Kjo mund të jetë e ndërlikuar – përgatitja e vetes dhe fëmijës tuaj për këtë hap të rëndësishëm, mund të jetë një pjesë e konsiderueshme e vendimmarrjes tuaj.

Këshilla për prindërit: Si të shmangni Jo-të

'Në vend që ti them djalit tim “jo” gjatë gjithë kohës, gjë që mund të çojë në luftë e grindje, unë provoj duke i thënë atij gjëra të tilla si: “Le të mos provojmë të dy të hamë, me një pirun”, “Le të mos luajmë me kabllon e llambës tani – në vend të kësaj, le të bëjmë disa ngjyrosje bashkë“. Ju do të zbuloni se duke i ofruar fëmijës tuaj një mënyrë tjetër alternative, që lehtëson komunikimin dhe dëgjimin, do të paguheni me të vërtetë' – M.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

Është foshnja juaj fëmija më i ri nëfamilje? Ndani përvojën tuaj me prindër të tjerë, dhe merrni disa këshilla prej tyre, që kanë dy, tre ose më shumë fëmijë, në komunitetin tonë.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Rivaliteti mes motrave dhe vëllezërve – si të përballoni xhelozinë mes fëmijëve tuaj.

Kur duhet të filloni të mësoni fëmijën tuaj të përdorë oturakun?

Duke parë dhe dëgjuar – ide për lojra të ndryshme.

Çfarë të bëni kur fëmija juaj refuzon të ulet në vendin e tij në makinë? Lexoni këshillat e ekspertëve tanë.

Nëse ju keni hequr dorë nga pirja e duhanit, por partneri juaj nuk e ka bërë këtë akoma, thojini atij se pirja pasive e duhanit e vendos shëndetin e fëmijës suaj në rrezik. (Dhe në qoftë se ju keni filluar përsëri të pini duhan, organizata të ndryshme që veprojnë kundër duhanpirjes, mund t’ju ndihmojnë.)

/komuniteti