Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/21 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 21 muajsh

Fëmija juaj 21 muajsh tashmë mund të jetë i interesuar për të rregulluar mobiljet e ndryshme, për t’ju ndihmuar me punët e përditshme të shtëpisë, dhe për të përdorur vetë duke luajtur, raftet, tavolinën, dhe karriget. Ai mund gjithashtu të jetë në gjendje për të veshur vetë rrobat e tij, për të larë e për të fshirë duart, apo edhe për të pastruar dhëmbët me pak ndihmë.

Fëmija juaj është pothuajse gati tashmë, për të mësuar që të përdorë tualetin. Diku midis muajit të 18 dhe ditëlindjes së dytë, të vegjëlit janë në gjendje të kuptojnë se kur ata do të urinojnë ose kanë një lëvizje zorrësh. Ju me siguri do ti dalloni shenjat kur fëmija juaj është gati të shkojë në tualet – ai mund të struket poshtë, ose të largohet. Edhe pas ai e kupton se çfarë po ndodh, ai nuk është domosdoshmërisht i gatshëm për të përdorur oturakun e tij, por është gjithsesi pranë këtij momenti.

Nëse fëmija juaj zgjohet deri qarë në mes të natës, mundohuni të kuptoni se përse gjumi i tij është ndërprerë. Ai mund edhe të ketë një periudhë me tmerre gjatë natës. Pasi ai të jetë qetësuar mjaftueshëm për t’ju dëgjuar, ju mund ti këndoni atij disa ninulla tradicionale – rifreskoni kujtesën tuaj me tekstet tona mbi këngët e djepit.

Jeta juaj: Vendosja e një rutine

Të vegjëlit në këtë moshë i pëlqejnë gjërat "vetëm deri diku". Së bashku me zemërimet e menjëhershme dhe eksplorimet, kryeneçësia është një tjetër shenjë dalluese e foshnjërisë. Respektoni preferencat dhe interesat e tij dhe përpiquni ti jepni rëndësi gjërave të vogla, si për shembull çfarë ti vini mbi bukë apo çfarë bluze ti vishni. Bëjani të qartë se disa gjëra – si sjelljet e rrezikshme – nuk janë të negociueshme.

Mundohuni të krijoni orare të rregullta për gjumin gjatë ditës, të ushqyerit, dhe shkuarjen në shtrat në darkë, për ta ndihmuar atë të ndihet më i sigurtë dhe në kontroll. Rutinat mund ta bëjnë edhe jetën tuaj më të lehtë, për aq kohë sa ata nuk janë shumë të ashpra. Nëse fëmija juaj e di se çfarë duhet të presë çdo ditë, ju do të hasni në më pak rezistencë. Një mënyrë e parashikueshme e të bërit të gjërave, mund t’ju ndihmojë edhe ju që të mos shpenzoni kohë për të planifikuar çdo ditë veç e veç.

Këshilla për prindërit: Koha për një këngë

'Unë kam vënë re se me vajzën time dy vjeçare, gjuha dhe aftësitë e komunikimit kanë filluar me të vërtetë të lulëzojnë. Lojrat muzikore, leximi, dhe lojrat fizike, janë të preferuarat e saj tani' – T.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

Të shqetësuar apo krenar rreth zhvillimit të të voglit tuaj? Zbuloni se si nënat e tjera janë duke u ndier për të vegjëlit e tyre, në komunitetin tonë.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Sa dini për të mësuar fëmijën tuaj të përdorë banjon? Është një ide e mirë për të lexuar rreth kësaj, në mënyrë që të jeni gati kur edhe fëmija juaj të jetë. Zbuloni se çfarë funksionon dhe çfarë jo.

Të shikoni se si të vegjëlit rriten, është e bukur! Shikoni se çfarë piketash zhvillimore fëmija juaj do të arrijë në muajt e ardhshëm.

Doni që fëmija juaj të ushqehet mirë? Kjo është më e lehtë të thuhet se sa të bëhet. Ja se çfarë shkon me rritjen e fëmijës tuaj.

Tani që i vogli juaj po rritet, partneri juaj mund të gjejë edhe më shumë mënyra për të qënë i përfshirë. Kujtojini atij 50 arsyet se pse është e bukur të jetë një baba.

/komuniteti