Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/23 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 23 muajsh

Në moshën 23 muajshe, fëmija juaj ndoshta mund të jetë në gjendje të këndojë dhe të thotë fjali me tre fjalë, të tilla si zogjtë fluturojnë lartë. Tashmë si një artist i vërtetë, ai mundet të kopjojë rrathë dhe të krijojë vizatime me vija të ndryshme. Kështu që, inkurajojeni atë duke i dhënë një kuti të madhe me lapsa me ngjyra dhe shumë letra. Ai gjithashtu tashmë po fillon të kuptojë të kundërtat, si grua e gjatë, grua e shkurtër, apo tortë e madhe, tortë e vogël.

Tani ju mund të bëni një bisedë të vërtetë me të voglin tuaj, dhe ju do të mund të kuptoni nëse fjalori i tij dhe aftësitë e dëgjimit janë në rrugë të mbarë. Nëse keni ndonjë dyshim, shkoni tek mjeku juaj apo infermjerja e shëndetit. Terapitë e hershme të të folurit, mund të përbëjnë një ndryshim të madh.

Jeta juaj: Lehtësimi i kohës së gjumit

Ju ndoshta mund të filloni të mendoni për të vendosur fëmijën tuaj në një shtrat i madh, para se ai të mund të arrijë të dalë vetë nga shtrati i tij i foshnjës. Kur ta bëni këtë ndryshim, kjo do të jetë e vështirë për pak kohë – ju mund ta shikoni atë duke kërcyer nga shtrati menjëherë pasi ju të jeni larguar nga dhoma, apo të shihni se ai bën vizita gjatë natës në shtratin tuaj. Por, jepini atij kohën e duhur dhe ai do të adaptohet me kushtet e tij të reja të gjumit. Mund të jetë një ide e mirë që në këtë kohë, ju ti rikujtoni sërish mënyrat për të krijuar zakone të mira të gjumit.

Çfarë është ajo puçërr?

Sa më shumë fëmija juaj socializon me fëmijët e tjerë, aq më shumë ka ai të ngjarë të ketë puçrra. Impetigo (puçrrat e lëkurës), janë shumë ngjitëse dhe shpesh përhapen shpejt nëpër grupe të vogla fëmijësh apo nëpër kopshte, në qoftë se fëmijët nuk mbahen larg deri sa puçrrat të jenë trajtuar. Disa puçrra, të tilla si rubeola janë të shoqëruara zakonisht me një temperaturë të lartë, ndërsa disa lloje të tjera, të tilla si lia e dhenve, mund thjesht ti lënë foshnjës tuaj një ngjyrë të lehtë, nëse ata janë me fat! Megjithatë, jini të vetëdijshëm rreth situatave më serioze dhe që rrezikojnë potencialisht jetën e fëmijës – sigurohuni që ju të dini shenjat dhe simptomat e meningjitit.

Këshilla për prindërit: Koha e kuzhinës

'Unë e mbaj vajzën time të lumtur dhe të angazhuar njëkohësisht, duke i dhënë disa tasa e pjata për të luajtur me to, ndërkohë që unë përgatis për të ngrënë.' – S.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

Është foshnja juaj duke folur në më shumë se një gjuhë? Vizitoni komunitetin tonë për të marrë këshilla nga prindër të tjerë, se si mund ti edukoni këto aftësi të dobishme.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Çfarë duhet të bëni nëse foshnja juaj ju kërkon për ta marrë kudo me vete.

Si ta shfrytëzoni në maksimum lejen prindërore.

Të mësuarit e suksesshëm për përdorimin e oturakut, për vajzat.

Të mësuarit e suksesshëm për përdorimin e oturakut, për djemtë.

Nëse fëmija juaj i ardhshëm do të vijë së shpejti – merrni masat e duhura për të shmangur që i vogli juaj të mos ndihet i lënë mënjanë, prej vëllait apo motrës së tij më të vogël.

/komuniteti