Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/24 muajsh

Si po rritet fëmija juaj

Redon Hasimja - 24 muajsh

Gëzuar ditëlindjen! Vetëm dje ai ishte një foshnjë, dhe tani ai është dy vjeç. Fëmija juaj ka kaluar shumicën e vitit të kaluar duke zhvilluar aftësitë e tij motorike, si ecja, vrapimi, dhe kapja e gjërave. Këtë vit, ju do të shihni një sërë ndryshimesh në të menduarin e tij. Rreth kësaj periudhe, ai fillon të formojë imazhe në mendjen e tij, të organizojë kategoritë dhe të koordinojë gjërat me rregull. Kujtesa i tij është gjithashtu duke u përmirësuar dhe një pjesë e vogël e fëmijëve të kësaj moshe, arrijnë të dinë e të njohin tashmë ngjyrat themelore. Disa fëmijë mund edhe të numërojnë deri në pesë. (Shikoni se çfarë është duke ndodhur brenda kokës së fëmijës suaj).

Jeta juaj: Bërja e bisedave

Tashmë, ju mund të jeni në gjendje të bëni një bisedë me ose dy ose tre fjali me foshnjën tuaj. Ai është duke mësuar fjalë të reja, duke krijuar një ide mbi gramatikën, dhe duke u aftësuar për të përshkruar më mirë nevojat e tij, kërkesat, dhe idetë. Ndërkohë që sensi i tij për veten si një person i veçantë zhvillohet edhe më tej, ai do të flasë për veten e tij – atë që ai bën, atë që ai pëlqen, dhe atë që ai nuk pëlqen. Këto këndvështrime të forta mund të çojnë në konflikte, nëse ju nuk i merrni parasysh ndjenjat e tij – përpiquni të merrni një rrugë të mesme, dhe inkurajojeni të voglin tuaj për të bashkëpunuar me ju.

Koha për kontroll

Në disa zona kontrollet për zhvillimin e fëmijës tuaj, fillojnë tani – ato mund të kryhen në çdo kohë ndërmjet moshës 18 dhe 24 muajshe. Të tjerat, nuk do të fillojnë deri sa fëmija juaj të jetë tre vjeç. Shkoni në këto kontrolle të armatosur me çdo pyetje që ju doni të bëni. Nëse ju dëshironi që fëmija juaj të shkojë në shkollë apo çerdhe parashkollore, ja vlen të kontaktoni Shërbimin Informativ lokal, për të mësuar rreth mundësive në zonën tuaj. Një tjetër kontroll me vlerë për tu rezervuar gjatë vitit të ardhshëm, është një udhëtim tek dentisti i familjes – kjo, jo vetëm që do të ndihmojë foshnjën tuaj të mësohet për të kontrolluar dhëmbë të tij, përpara se ai të ketë nevojë për mjekim, por është njëkohësisht edhe një mundësi e mirë për të marrë këshilla mbi pastrimin e dhëmbëve dhe dietën ushqimore.

Këshilla për prindërit: Si të parandaloni zemërimet e fëmijës në supermarket

'Kur unë marr vajzën time me vete në supermarket, unë e mbaj atë të angazhuar me lojëra të ndryshme, si për shembull gjetja e të gjitha produkteve në një rresht që janë të kuqe ose e paketave që kanë fotografi me njerëz në to. Në këtë mënyrë pazari në supermarket bëhet shumë më i këndshëm' – T.

Ndani këshillat tuaja.

Komuniteti

Merrni kohë e përpiquni të gjeni nëse foshnja juaj është e lumtur me zgjedhjen tuaj të kujdesit për fëmijët. Ju mund të diskutoni mbi problemet tuaja, në komunitetin tonë.

Fakte për tu marrë në konsideratë

I vogli juaj mund të jetë gati së shpejti, për të mësuar të përdorë tualetin. Mësoni ABC-në e të mësuarit të përdorimit të tualetit për të qënë të përgatitur.

Cili është dallimi ndërmjet psoriasis dhe ekzemës?

Cilat janë shenjat e një çerdheje të mirë?

Ende ju duhet të merreni me betejat e kohës së gjumit.

Mundoheni të jeni tepër i pastër? Arsyet pse pak pis, ju bën mirë.

/komuniteti