Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

10 gjërat që duhet ti dini rreth autizmit

Prindërit e fëmijëve me autizëm merren me aq shumë - që nga lufta për të drejtat e fëmijës së tyre gjer te gjykimi nga prindërit e tjerë.

Ja se çfarë ata dëshirojnë që ju të dini për fëmijët në këtë spektër.

1. Quhet “spektër” me arsye

Spektri çrregullim autist është një term që mbulon një gamë të aftësive të kufizuara të zhvillimit. Raste ndryshojnë shumë, kështu që duke e ditur një rast të fëmijës, nuk është se i dini të gjithë. "Disa fëmijë me autizëm janë shumë të dashur, ndërsa të tjerët kanë turp nga përqafimet. Disa flasin shumë, disa kryesisht përsërisin gjërat e njëjta dhe të tjerët që nuk flasim fare - dhe të tjera... ndryshime janë të mëdha, " - thotë Nensi Prajs. I biri i saj, Kuin - i treguar më sipër – tani 10 vjeç, u diagnostikua me autizëm që në moshën 21 muajshe.

2. Tejkaloni paragjykimin

Është e lehtë për të bërë një paragjykim kur shikoni një fëmijë duke vepruar. Por mos e bëni, sepse ju në të vërtetë nuk keni asnjë ide se pse, ose çfarë do të thotë ajo. "Kur ju shihni një fëmijë në McDonald's që hedh një patatine, kjo nuk do të thotë që fëmija është i keq - se prindërit kanë bërë gjithçka gabim. Sepse ju nuk e dini, " - thotë nëna e dy fëmijëve Amber Theinert.

3. Mos i shprehni dyshimet tuaja

Secili ka të drejtë për mendimin e tij, sigurisht. Por kjo nuk do të thotë që ju duhet të bëni ndarjen e tyre, sidomos kur është fjala për diagnozën e fëmijës. Zakonisht dëgjojmë: "A jeni i sigurt se ai ka autizëm? Ai nuk duket autistik për mua. "

"Nëse ju jeni një nga profesionistët që ka vlerësuar fëmijën tim, mos më thoni fëmija im nuk ka autizëm," thotë Prajs. "Nëse ju keni dyshimet tuaja, kjo është në rregull -. por mbani ato për veten, ose bëni pyetje që mund t'ju ndihmojnë të kuptoni më shumë."

4. Mos i diskutoni teoritë tuaja

Aq shumë është i panjohur autizmi, sa që askush nuk i di pse-të. Dhe po, kjo ju përfshinë dhe juve (sidomos në qoftë se ju pëlqen të spekuloni). "Mos më pyetni se si fëmija im mori autizëm, dhe ju lutem mos më ofroni teorinë tuaj. Shkaqet konsiderohen në përgjithësi ende të panjohura dhe kjo është konsideruar si një temë shumë e diskutueshme" – thotë Prajs. Në vend të kësaj, ajo sugjeron, të bëni pyetje si psh cilat ishin shenjat e para që kemi vënë re apo si ishte përfundimi i diagnozës.

5. Edukimi i mirë është për të gjithë

Fëmija juaj shkon në shkollë. Pra, fusni fëmijën në spektër. Dhe merrni me mend çfarë? Ata të gjithë e meritojnë atë mundësi. "Djali im i meriton të njëjtat mundësi, për një edukim të mirë si fëmija tuaj, edhe pse ju mund të mendoni se ai merr më shumë vëmendje nga mësuesi i tij," thotë nëna Kejti Hejll, biri i së cilës është në spektër.

6. Bëhuni të ndjeshëm për gjërat që i thuani

Të qenurit e fëmijës autist, nuk nënkupton që fëmija nuk mund të ju dëgjojë. Ata munden. Dhe ndjejnë shumë madje. Prandaj, keni kujdes se çfarë po thuani – sikurse me çdo fëmijë. “Si prind i një fëmije 7 vjeçar, Aspergjian, do të doja që prindërit e tjerë, të kuptojnë se ai kupton çdo gjë që e thuani, fjalë për fjalë. Ai nuk e ka ndjenjën e sarkazmës, ne të gjithë e marrin për të dhënë ", -thotë babai Gjef Iton.

7. Ata po mundohen

Shikoni, vetëm për shkak se ata nuk komunikojnë, nuk do të thotë se ata nuk janë duke u përpjekur që të përshtaten. Gjithashtu nuk do të thotë se ata nuk e kuptojnë atë që ju thoni. "Ne nuk mund të jemi shumë të mirë në marrëdhëniet shoqërore, por ne përpiqemi. Ne nuk duam të fyejmë apo të lëndojmë ndjenjat e dikujt, por nëse ju nuk doni të dini të vërtetën, ju lutemi mos na e kërkoni, " - thotë Stefani Mejberi, nëna e tre fëmijëve me Sindromin Asperger, poashtu edhe ajo.

8. Nuk është ngjitëse

Prindërit e kuptojnë kur ju i largoni fëmijët tuaj tutje...por ju duhet të dini që fëmija nuk e merr dot autizmin e një fëmije tjetër. "Unë uroj që prindërit tjerë, të binin në një nivel më të thellë, se autizmi nuk është ngjitëse, dhe se mësimi për të pranuar do të përfshijë fëmijët në spektër, e jo vetëm që do të përfitojnë vetëm fëmijët e spektrit me çrregullim autist, por nga akti i hapjes së zemrave të tyre dhe pranimi i këtyre të cilët janë të ndryshëm nga ato, do të përfitojnë fëmijët e tyre, " - thotë Elizabet Pflaum, një nënë me një djalë 19-vjeçar autist.

9. Jo, nuk është "Njeriu i Shiut"

“Njeriu i shiut” ishte një film. Një film i mirë, nuk ka dyshim - por kjo nuk është me çdo kusht një fund për të gjithë, definicion i gjithë asaj që duket si autizëm. "Kuptoni se “Njeriu i shiut” nuk është një përfaqësim tipik i autizmit," - thotë Prajs. Ajo sugjeron se në qoftë se ju doni të merrni një kuptim më të mirë të asaj se si janë njerëzit në spektrin autistik, shikoni disa nga videot e autizmit në YouTube - ato nga prindërit dhe joprofitabilët. Gjithashtu vlen të shikoni: Temple Grandin (edhe pse, përsëri, vetëm një llojshmëri e autizmit) dhe Autism: Musical.

10. Është OK të ndani përvojën tuaj

Keni ndonjë lidhje me autizmin? Ju duhet të flisni për këtë! "Nëse ju keni një histori personale të dikujt që ju e dini me autizëm - si për miqtë, familjen, fqinjët, ndihuni të lirë për ta ndarë", thotë Prajs. "Është mirë të dish se dikush ka më shumë se një koncept abstrakt të asaj, se si është autizmi.

/komuniteti