Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Siguria për fëmijën tuaj autist

Për shumë njerëz, shtëpia është kështjella e tyre. Por, për një prind me fëmijë autist, shtëpia shpesh bëhet një fortesë. Udhëtimet pa brenga në kopshtin zologjik apo park? Ato nuk do të ndodhin – jo pa planifikime të mëdha dhe masa, gjithsesi. Por kjo nuk do të thotë që ju duhet të jetoni në një gjendje të vazhdueshme të stresit dhe frikës. Gjeni mëposhtë, çfarë kanë bërë disa prindër të tjerë për të mbajtur fëmijët e tyre autist të sigurtë - dhe çfarë mund të bëni ju, poashtu.

Lisa Moriarti është nëna e dy djemve binjakë autist, Stiven dhe Xhek, dhe merr të gjitha llojet e masave për të mbajtur larg, bijtë e saj nga zona e rrezikshme: “Ne kemi një shul në derë të dollapit për t'u siguruar që ata nuk e marrin në asgjë... një sistem alarmi në shtëpi, kështu që ne jemi vigjilent kur hapet dera, kështu që unë e di nëse ajo hapet, dhe të gjitha ilaçet i mbajmë në një vend qendror në shtëpi, në mënyrë që askush nuk e ka mundësi që ti arrijë ato.”

Shqetësimi më i madh i Lisës është siguria e përditshme: Mbajtja e djemve të sigurtë në dhomën e tyre, gjatë natës kur ajo është në gjumë dhe kur nuk i ka nën vëzhgim, veçanërisht për shkak se, ajo thotë, "Ne nuk e dimë se çfarë do të bëjnë në momentin tjetër."

Ajo nuk është e vetme. Denisa Norton është nëna e 7 vjeçarit Bler, një djalë autist. Djali i saj është një "vrapues" - ai vrapon ose endet jashtë, pa e kuptuar që mund të has në ndonjë rrezik të mundur - kështu ajo i di të gjitha për panikun që mund të pasojë kur një fëmijë zhduket. “Kur stresohet, ai vrapon dhe fshihet, kudo që mundet, sa më larg që mundet” – shton ajo. “Më së keqi ishte kur ai u fsheh në një makinë të hapur në 42 shkallë Celsius, ditë vere, e kam gjetur atë në prag të fikët, ishte shumë e frikshme”. Si përgjigje, familja e saj rregullisht mundohet ti mësojë Bler-it në cilat vende të sigurta të fshihet, kur te ndihet i stresuar, por, siç thotë ajo, "kjo është një punë në progres."

Dhe pastaj ka histori me mbaresa vërtetë tragjike. "Kedan, djali im i çmuar, u zhduk nga sytë e mi për pesë minuta duke parë TV. Pesë minuta të shkurtëra dhe jeta ime është ndryshuar përgjithmonë tani," shkruan Sandra. Ajo humbi djalin e saj autist Kedan, kur ai iku nga shtëpia duke rendur pas topit të tij duke rënë në një pellg aty pranë.

Babai i Kedanit, e gjeti atë, pas pesë minutash... por djali ishte mbytur tashmë. "Unë dua të shoh atë dhe ta përqafoj aq shumë por nuk mundem. Qaj vazhdimisht duke dëshiruar që ta mbajë përsëri."

Fatkeqsisht, kjo është vetëm një nga ngjarjet të cilat i dëgjojmë në vitet e fundit. Përderisa shumë fëmijë janë tërhequr nga uji, shumë fëmijë autist duket që janë të fascinuar nga ai - ata janë të patrembur.

Pra, kujdes të veçantë duhet të keni nëpër pishina, pellgje, liqene, burime, kazanë të nxehtë, vaska dhe madje edhe kova – të mësuarit e fëmijës tuaj për të notuar, duhet të jetë një prioritet që në fillim.

Sigurimi i shtëpisë

Nëse ju keni një fëmijë me autizëm dhe jeni në kërkim të mënyrave për të siguruar shtëpinë tuaj, këtu ka një vështrim në atë që disa prindër të tjerë janë duke bërë - dhe atë që ju, mund të dëshironi ta marrni në konsideratë.

Rreth shtëpisë

Mbajtja e fëmijës tuaj autist sigurtë, nuk ka të bëjë vetëm me mbajtjen e tij mbrenda – ju poashtu duhet ta mbani atë të mbrojtur edhe nga mbrenda. Kjo nënkupton kyçjen e dyerve nga jashtë përderisa dhoma është e zbrazët, mbajtja e shulave të veçantë në dyert e banjos apo ndoshta edhe një toalet të mbyllur, si dhe duke u siguruar që nuk mund ti qaset garazhës apo papafingos tuaj.

Mos i harroni masat tjera themelore të sigurisë – ato që mund të duhen për një vogëlush neurotipik. Ju duhet të konsideroni gjëra të tilla si shtimi i sigurisë në shulat e kabinetit, sirtarët që nuk mbyllen, mbulimi i prizave elektrike, instalimi i mbrojtëseve të dritareve, sigurohuni që kornizat e fotografive janë bërë prej plastike dhe jo qelqit, mobiljet e ngjitura në mur (për të parandaluar rrëzimin e tyre), dhe duke u siguruar që të gjithë detektorë e tymit janë duke funksionuar e kështu me radhë...

Dhoma e fjetjes

Një natë e përhumbur, është e zakonshme në mesin e fëmijëve me autizëm. Nëse fëmija juaj endet natën, ju do të dëshironi ta siguroni dhomën, duke e mbyllur nga jashtë. Po, ju mund të ndiheni sikur po e burgosni fëmijën tuaj, por më mirë siguroni se sa të ndiheni keq më vonë. Përveç kësaj, ju keni nevojë për pushim tuaj, nesër është një ditë tjetër rraskapitëse. Kujdes: Bëhu i sigurt që keni qasje të shpejtë në dhomë në rast të një zjarri ose emergjence tjetër. Porta e sigurisë mund të jetë e dobishme. Prindërit tjerë e kanë përdorur me sukses metodën e portës, poashtu.

Vendosja e mobiljeve

Jini të sigurtë që vendosja e mobiljeve nuk lejon qasje të lehtë në dritare, në kyçet e dyerve ose në mjete të tjera për fëmijën tuaj për të ikur. Përveç kësaj, nëse fëmija juaj shkon shpesh në dhomë, nga një rrugë e parashikueshme, përpiquni ti vendosni mobiljet në mënyrë që ai ose ajo nuk është në gjendje të ikë lehtë.

Dritaret

Nëse fëmijës tuaj i pëlqen të ngjitet në dritare, instaloni kyçjet e dritareve. Nëse fëmija juaj then ndonjë xham apo dritare, zëvendësoni panelat e xhamave me pleksiglas, për të parandaluar lëndimet dhe ikjet.

Dyert e jashtme

Vendosni shula ekstra në dyer që sigurojnë hyrjen apo daljen nga shtëpia. Shulat të cilët janë lartë dhe nuk mund të arrihen nga fëmijët, i parandalojnë ata nga dalja nga shtëpia pa mbikqyrje. Xhon Bejker, përdor shula të akorduar në të gjitha dyert e shtëpisë së tij, sepse i biri i tij, Uilli, i cili ka autizëm të rëndë, "ka shpëtuar disa herë." (Ju duhet të peshoni të mirat dhe të këqijat e llojeve të ndryshme të shulave, me konsideratë që ju dhe familja e juaj të jeni në gjendje të largoheni nga shtëpia juaj në raste emergjence.)

Megjithatë, shulat nuk bëjnë punë gjithmonë. “Është e vështirë për të panjohurit që të kuptojnë që këta fëmijë nuk janë në gjendje të kryejnë një bisedë, por ata shpesh në mungesë të aftësive përdorin mënyra të tjera”, thotë nëna e një fëmije autist. "Disa nga këta fëmijë mund të jenë shumë të aftë të bëjnë gjëra të tilla, si përdorimi i pajisjeve elektronike, duke luajtur video lojëra dhe ndërtime të skulpturave komplekse me Lego. Por në shumë raste, kjo lloj aftësie shkon dorë më dorë me aftësinë per të kuptuar se si mposhtet një shul."

Alarmet

Pasi shtëpia juaj është e sigurtë, ju ende keni nevojë për një mënyrë, për të dalluar, kur fëmija juaj largohet nga shtëpia - vetëm në ndonjë rast. Një bateri në dyert e jashtme të shtëpisë, mund të punojë në mënyrë po aq efektive, sa edhe një sistem alarmi i kushtueshëm në shtëpi. Lisa Moriarti mban bateri të ndritshme në dyert e saj, për siguri shtesë. (Mbani në mend që, bateritë e ndritshme funksionojnë vetëm nëse dyert janë lënë të mbyllura kur nuk janë në përdorim.)

Monitorimi

Ju keni shulë, rrethojë, alarm. Por, duke e ditur ku është fëmija juaj në çdo kohë, është çelësi për të qenë të sigurtë që të mos bëni panik, në momentin kur ai ose ajo do të jetë zhdukur!

Për të larguar një lloj stresi, një nënë mban një ‘video baby monitor’ për të vëzhguar djalin e saj gjatë natës. “Ne kemi të instaluar një kamera lartë në një cep të dhomës, kur mund të vëzhgojmë tërë dhomën e gjumit. Në dy vitet e fundit, ne kemi qenë në gjendje ta kontrollojmë atë, për disa herë gjatë natës, duke mos patur nevojë të ngritemi nga krevati”, thotë ajo. “Ndonjëherë e përdorë edhe gjatë ditës, kur është i zgjuar, vetëm për të parë se çfarë është duke bërë”.

Rrethimi

Fëmijët autist shpesh dëshirojnë të dalin jashtë dhe të jenë në lëvizje, prandaj edhe largimi nga shtëpia për të lozur jashtë është i shpeshtë. Një gardh i lartë që rrethon oborrin tuaj, mund të parandalojë fëmijën që të largohet jashtë oborrit. Në sensin e shtimit të sigurisë, ju do të keni mundësi për të shijuar më shumë kohën e lojës. (Natyrisht, pishinat dhe gjërat tjera me ujë duhet gjithmonë të jenë të rrethuara, kovat, kazanët dhe çdo gjë që përmban ujë duhet të jetë e zbrazur.)

/komuniteti