Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Nëse fëmiu juaj ka Sindromin Doun

Gjatë shtatëzënësisë shumica e prindërve kanë shpresa dhe ëndërra për të ardhmen e fëmiut të tyre. Kur bebeja është lindur me Down sindrom ëndërrat e tyre janë thyer – ata janë të shokuar (tronditur) dhe të turbulluar (hutuar).

Periudha menjëherë pas lindjes së bebes është kohë e vështirë për të dhënë një lajm të tillë. Prindërit nuk janë të fuqishëm, fizikisht ose emocionalisht, dhe ndjejnë shumë dhembje e cila i shqetëson ata. Kjo gjendet në shkrimet e prindërve të cilët kanë pasur të njëjtën tronditje, të cilët kanë pasur bebe më Down syndrome, dhe të cilët kanë pasur shumë emocione nëpër të cilat ju po kaloni tani.

Brenga (pikëllimi)

Kur ju është thënë se fëmiu juaj ka Down syndrome, kjo vecanërisht ju ka bërë të ndjeni pikëllim. Nëse ju mund të shprehni këtë ndjenjë, duke i lënë lotët tuaj të shkojnë, më vonë do ta keni më të leht. Nuk është turp nëse qani – ky është reagim natyral, por duke qarë hallet së bashku është një ndihmë për prindërit që të shfaqin pikëllimin.

Shumica e prindërve duhet të kalojnë nëpër një periudhë "të zezë" të imagjinuar dhe shpresuar për fëmijën që ata presin.

Zemërimi

Shumica e prindërve pyesin "pse kjo është dashur të na ndodh neve?". Nuk ka asnjë përgjigjë në këtë pyetje, por është krejt në rregull të ndjeni zemrim dhe asnjë nuk do të ju fajëson juve. Nëse ju mund të tregoni brengën tuaj një shoku të kujdesshëm kjo mund të ju ndihmojë shumë.

Tronditja

Është mjaft e natyrshme pas një kohe të gjatë të ndiheni "i ngrirë". Kjo është mënyra jote e mbrojtjes tuaj nga më shumë vuajtje se sa që mund të përballoni. Tronditja zbehet për aq sa ju mund të shprehni tjera reagime, (që përmbajne fuqi) të cilat mund të përmbajnë:

Ndjenjë sikur jeni në një ëndërr të keqe

I përshtatshëm në harresë dhe në përfundim të veshtirë në koncentrim (përqëndrim)

Mohim (mospranim)

Faji

Jo të gjithë prindërit ndihen fajtorë, por shumica po. ky është reagimi natyrshëm, megjithëse fakti se fëmiu juaj ka sindrom Down natyrisht se nuk është e meta juaj (defekti juaj). Këto ndjenja janë plotësisht normale dhe, sipas përvojës së shumicës së prindërve, ato kurr nuk mund ta crrënjosin komplet ( plotësisht) por do të bëhen më pak të rëndësishme (dukshme) me kalimin e kohës.

Përkrahja (mbështetja) për prindërit

Aftësia që të flasin për ndjenjat e tyre me prindërit që kanë kaluar nëpër të njëjtën përvojë I ndihmon shume ata. Asociacioni Down syndrome ka përfaqësitë dhe grupet e tij në shumicën e vendeve. Duke mbajtur lidhjet me ato, kur jeni të gatshëm të bëni diq, mund të ndihmoheni të klasifikoni ndjenjat tuaja rreth asaj se cka do të thotë të keni një fëmijë me sindrom Down. Shumica e prindërve kanë pyetje rreth sindromit Down dhe cka të bëjmë me kushtet që kanë të bëjnë me fëmiun dhe familjen e tij.

Asociacioni Down syndrome ka literaturë dhe informata në gati secilin aspekt të kushteve (pozitës shoqërore), kështu që nëse do të dëshironi më shumë informata, kontaktoni. /downsyndromekosova/

http://www.downsyndromekosova.org/Index.html

/komuniteti