Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Gjidhënja dhe ilaçet

Eshtë e mundur që ilaçet që nëna merr gjatë kohës që ushqen me gji fëmijën, të kalojnë në qumësht dhe kështu pastaj tek vetë fëmija. Atëherë, para mjekut shtrohet një pyetje që, të themi të vërtetën shpesh herë na vë në një pozitë të vështirë.

Kjo sepse ilaçet mund:

• të pengojnë ose të nxisin prodhimin e qumështit

• të ndryshojnë përbërjen e qumështit

• të kalojnë në qumësht dhe të japin veprime të dëmshme ose helmuese për bebin

• Antitiroidienët

• Disa antihistaminikë (Benadryl)

Atëherë, sa herë që i këshillohet dhënia e një ilaçi nënës që ushqen me gji fëmijën e vet, duhet të merren parasysh këto gjëra:

• A është vërtet e domosdoshme dhënia e ilaçit?Do të ishte i dobishëm këshillimi i mjekut të gruas me atë të fëmijës.

• Të jepet ai ilaç për të cilin jemi të sigurt: për shembull të parapëlqehet Paracetamoli para Aspirinës.

• Të merret ilaçi në atë pjesë të ditës që është më pak i kalueshëm tek fëmija: për shembull nëna e merr ilaçin pasi i ka dhënë për të pirë fëmijës, ose/dhe në kohën që fëmija flen më gjatë, pra sa më larg kohës së vaktit tjetër. Kështu ilaçi jashtëqitet me rrugë të tjera (djersa, urina, tëmthi) dhe jo me anë të qumështit.

• Nëqoftëse dhënia e ilaçit është e domosdoshme për nënën, atëherë duhet të parashikohet edhe ndërprerja e ushqyerjes me gji përkohësisht dhe/ose përfundimisht, ose të kontrollohet sasia e ilaçit në gjakun e fëmijës (kur është e mundur).

Në përputhje me dijet tona dhe në varësi të dëmit që ato mund të shkaktojnë në organizmin e fëmijës, ilaçet ndahen në 3 kategori:

• Ilaçe për të cilat është vërtetuar, ose supozohet se mund të dëmtojnë fëmijën që ushqehet me gji

• Ilaçe për të cilat nuk jemi të sigurt për dëmin që mund të shkaktojnë, prandaj duhen dhënë me shumë kujdes (më mire të shmangen)

• Ilaçe që mund të jepen pa frikë, sepse nuk kalojnë në qumësht, ose dihet që nuk e dëmtojnë fëmijën

Një koment i shkurtër mbi disa ilaçe me përdorim të zakonshëm tek lehonat

Aspirina: zakonisht, e përdorur kundër dhimbjeve, ose temperatures së lartë (1 – 2 g, ose 2 – 4 kokrra në ditë), nuk ndikon mbi fëmijën. Por, nëqoftëse merret në doza më të larta, është helmuese për të voglin.

Ergotamina: bën pjesë në shumë ilaçe që përdoren për dhimbjen e kokës. Meqenëse mund të shkaktojë barkqitje e të vjella, si dhe çrregullime të qarkullimit të gjakut tek fëmija, prania e këtij bari në gjakun e fëmijës konsiderohet me rrezik.

Laksativët: janë disa ilaçe që përdoren mjaft shpesh nga lehonat për të luftuar kapsllëkun. Një pjesë e këtyre ilaçeve mund të thithen nga fëmija dhe të shkaktojnë tek ai dhimbje barku dhe bark. Sa here që lind nevoja e përdorimit të një ilaçi të tillë, është mirë të këshilloheni me një mjek, ose të përdorni laksativët natyralë, si kumbullat dhe bukën e zezë.

Hekuri: dhënia në venë e hekurit është pothuaj e rëndomtë në gratë pas lindjes. Hekuri mund të jetë përgjegjës për dhimbjet e barkut tek fëmija që ushqehet me gji. Pavarësisht këtij fakti, përdorimi i hekurit është shumë i rëndësishëm, prandaj edhe duhet të merret parasysh.

Antibiotikët: shumica e antibiotikëve janë të pajtueshëm me ushqyerjen me gji, sidomos Penicilina, Cefalosporinat, Aminoglukozidët etj. Ciprofloksacina, një antibiotik që po përdoret shumë këto kohët e fundit, duhet të shmanget gjatë kohës që nëna ushqen me gji fëmijën e vet.

Antitrombotikët: ndodh shpesh që pas lindjes, një grua të bëjë Flebit. Marrja në këtë rast e Heparinës është krejtësisht pa problem për të voglin.

Anestetikët: qëllon rrallë, por mund të ndodhë që nëna t`i nënshtrohet një operacioni. Atëherë, ndoshta duhet të vihet në gjumë me narkozë. Në një rast të tillë duhet të shtyhet vënia në gji e fëmijës, derisa bari të jetë eleminuar nga organizmi i gruas.

Në fund të këtij komenti do të dëshironim që të mbetej një mesazh:

Ushqyerja me gji, gjatë kohës që duhet të merren edhe ilaçet, nuk duhet të ndërpritet automatikisht (dhe pa sy kritik). Koha, kur çdo ilaç duhej të ndalohej, tashmë ka ndryshuar.

Ilaçet të cilat nuk duhet të merren gjatë ushqyerjes me gji

• Amiodaroni cordarone

• Indometacina

• Ergotamina

• Litiumi

• Antidepresivët frenues të MAO

• Drogat: heroina, morfi na, kokaina, amfetaminat, ilaçet që ulin oreksin

• Lëndët që përdoren në Radiologji

• Ilaçet kundër tumoreve

• Bromocriptina (Parlodel)

• Ciprofl oxacina

Ilaçet që duhet të përdoren me kujdes gjatë ushqyerjes me gji

• Pilulat

• Aspirina në doza të larta

• Laksativët me bazë cascara sagrada, sene, vaj recini etj

• Qetësuesit e SNQ: qetësuesit e mëdhenj dhe të vegjël (Valiumi), ilaçet kundër psikozave, etj

• Antiepileptikët: barbituratet (Luminali), Depakina etj

• Eufi lina, Teofi lina

• Vitamina D

• Ateneloli

• Flagyli, Negrami, Nitrofurantoina, Sulfamidët (Baktrina),

• Eritromicina, Kloramfenikoli, Antituberkularët, Augmentina

• Antikoagulantët (Sintrom)

• Diuretikët (Lasiks)

• Antiulcerozët (Tagamet, Ranitidinaetj)

• Desferali

• Vermoksi

• Deksametazoni, Betametazoni

• Disa antihistaminikë (Ataraks, Prometazinë etj)

• Cinarizina

Ilaçe të sigurta gjatë ushqyerjes me gji

• Aspirina me dozë të ulët, Paracetamoli

• Fenilbutazoni

• Klorokina

• Kripërat e arit

• Prednizoni

• Laksativët me laktulozë, vaji i parafi nës, vazelina

• Heparina, Kalciparina

• Digoksina

• Betabllokuesit (Propranolol)

• Captoprili, Enalaprili, Adalati, Dihidralazinat, Aldometi

• Kodeina

• Adrenalina

• Atropina

• Insulina

• Hormonet e tiroides (në doza të vogla)

• Propiltiouracili (antitiroidien)

• Mini-pilulat kontraceptive

• Sulfati i Bariumit

• Penicilina, Ampicilina, Amoksicilina, Cefalosporinat, Aminoglukozidet (Gentamicina, Kanamicina, etj), Tetraciklinat

• Zovirax-i

• Hekuri

• Acidi folik

• Karbamazepina (Tegretoli)

Aferdita Kasabaj (4 vite më parë)
A mund te perdoret micotar gjat gjidhenies?
dime (8 vite më parë)
Pershendetje un 1 dit parase te lindja femin me than ke klamydia infeksion kam pir vetem nje antibiot dhe te nesermen kam lind me operacion tash ka nje jav femia dhe nuk kam pir antibiotikat me frigohem mos i bejn dem femijes Azithromycin keto jan antibiotiket qe duhet pir ju lutem me trg a mun ti pi apo jo a ndikojn te femiu apo jo

/komuniteti