Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Për prindin

Për prindin në shenjën e Dashit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Një shembull inspirues për tu ndjekur

Si prind në shenjën e Dashit, jeni udhëheqës i natyrshëm. Keni shumë energji, dhe jeni të apasionuar mbas gjërave të juaja. Fëmijët tuaj ju konsiderojnë si inspirues, argëtues, sypatrembur dhe një shembull të mrekullueshëm për të ndjekur – përveç kur jeni paksa si josensitiv dhe autoritar.

Po, mendja juaj është e shpejtë dhe gjuha juaj edhe më e shpejtë, dhe ndonjë herë thuani gjëra që më vone ju bëjnë të ndiheni i penduar. Poashtu keni dhe ca si damar, dhe kur fëmijët tuaj ju bëjnë të zemëruar, e dinë saktë se ku dhe përse. Por së paku e lini nervozizmin tuaj të ju kalojë menjëherë pasi që e keni zbrazur nga gjoksi! Dhe fëmijët tuaj gjithmonë e dinë se ku qëndrojnë me ju.

Stili aktiv i jetës suaj është gjë që ju shkon më së miri për shtati juve dhe familjes tuaj. Merrni fëmijët tuaj dhe shkoni në një shëtitje në natyrë, ose thirrni ata në një lojë volejbolli apo futbolli në park – por përkujdesuni që të mos jeni tepër konkurues, posaçërisht nëse fëmijët tuaj janë sensitiv. Shpërthimi agresiv i energjisë mund jetë një barrë ca si e tepruar për ata.

Në anën tjetër ju jeni tifozi i tyre më i flakët dhe ata e dinë plotësisht këtë. Ju do të jeni gjithnjë në vijat para anësore duke brohoritur për ata në çfardo rasti që të jetë, qoftë në ndonjë debat, qoftë në ndonjë ndeshje basketbolli.

Fëmijët tuaj gjithmonë do të çmojnë sinqeritetin tuaj, qoftë edhe kur është jo mendjemprehtë, dhe energjinë tuaj rinore e cila ju mban të ri edhe gjersa ju mplakeni. Veni në pah këtë gjë që të ju tregoni anën tuaj të butë. Ata kanë nevojë që të dinë se mund të mbështeten në përkrahjen tuaj emocionale po aq sa edhe në forcën dhe energjinë tuaj dinamike.

Për prindin në shenjën e Demit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

I durueshëm, praktik, dhe plotësisht i butë

Si prind në shenjën e Demit ju siguroni një ndikim udhërrëfyes të shkëlqyer në jetën e fëmijëve tuaj. Praktik dhe i durueshëm, gjithmonë jeni gati me buzëqeshje dhe përqafim, sa herë që fëmija juaj ka nevojë për to. Keni çdoherë një ndjenjë të mirë se çfarë është në pyetje më të vërtetë, prandaj rrallë ndodhë që të nevrikoseni për ndonjë gjë.

Jo, faji juaj kryesor si prind është butësia juaj. Mposhteni lehtë kur janë në pyetje kërkesat e fëmijëve tuaj për ëmbëlsira, akullore, shkuarjen në kinema apo në luna park.... por ju vetëm doni që ata të jenë të lumtur.

Por, prapëseprapë përdorni arseyen e shëndoshë për të siguruar se janë duke u ushqyer me ushqim të shëndoshë dhe se janë duke u marrë me aktivitete fizike. Kjo nuk paraqet ndonjë problem pasi që jeni në mënyrë të natyrshme të lidhur me tokën. Ju gjeni kënaqësi në shumëllojshmërinë e ushqimeve të shëndetshme, natyrale dhe keni dëshirë ti ndani ushqimet me familjen tuaj. Shëtitja së bashku pas darkës do ti bëjë mirë shëndetit fizik dhe emocional të familjes suaj.

Fëmijët duket se ndihen tejet të sigurtë nga dashuria juaj. Ju jeni plot dashuri dhe keni kënaqësi ti ledhatoni të vegjëlit e juaj. Ju do ti mësoni fëmijet tuaj për vlerat themelore të shenjës së Demit, për vlerat e besnikërisë, të punës së rëndë, dhe të qëndrueshmërisë.

Ju keni kënaqësi të jeni rrethuar nga njërëzit, kafshët shtëpiake, dhe gjërat që i çmoni më së shumti, prandaj dhe shtëpia e juaj si pas së gjitha gjasave është në rrëmujë, plot me ngjyra dhë shumë komforte. Vetëm përkujdesuni të jeni pak sa fleksibil kur fëmijët tuaj thonë dhe bëjnë gjëra të cilat nuk i prisni. Kokëfortësia është njënga veset e juaj të famshme, por fëmijët tuaj kanë nevojë për mëndje përparimtare dhe stabilitet.

Për prindin në shenjën e Binjakëve

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Bashkëbiseduesi i madh

Si prind i lindur në shenjën e Binjakëve ju bini një sens humori dhe argëtimi në shtëpi. Ju pëlqeni ta bëni kureshtare familjën tuaj intelektualisht, dhe shpesh do të gjendeni duke zgjidhur fjalëkryqe së bashku me fëmijët tuaj, apo duke lozur Scrabble pas darkës.

Bisedimi dhe debati janë pjesë e përbërëse e jetës suaj familjare. Ju pëlqeni ti lexoni fëmijëve tuaj, të shkoni në kinema së bashku, apo ti përcjellni TV show programet dhe pastaj së bashku ti diskutoni. Ju çmoni mëndjen e mprehtë dhe pëlqeni që dhe fëmijët tuaj të jenë aq mendjemprehtë, kureshtar, dhe të informuar sa jeni edhe ju vetë.

Komunikimi është një nga fuqitë e juaja, por ju tentoni ti debatoni intelektualisht emocionet e juaja, duke u zënë ngusht nga logjika, dhe duke kursyer në lidhjet e juaja intime. Prandaj bëjeni të ditur fëmijëve tuaj se si ndiheni, posaçërisht se sa i doni dhe i përkrahni. Dhe bëhuni zemërgjërë dhe ngushëllues kur ata kanë nevojë për këtë gjë.

Fëmijët tuaj do të adhurojnë mendjen tuaj të mprehtë dhe të dhënë pas argëtimit. Shijet e juaja ndryshojnë nga çasti në çast dhe kjo për fëmijët tuaj është shumë zbavitëse dhe stimuluese.

Përkujdesuni që të ju siguroni një bazë stabile. Fëmijët kanë nevojë për gjëra të përditshme, dhe është me rëndësi që t’ju përmbaheni ritualeve në të cilat gjithmonë mund të llogarisin siç janë, darka të rregullta familjare, përrallat para gjumit, koha për ti bërë detyrat, koha për aktivitete sportive dhe gjëra të tjera. Mund të bini argëtim në familje dhe ti përgatitni që të jenë sa më të suksesshëm në jetë.

Për prindin në shenjën e Gaforres

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Një ndjenjë e përkatësisë

Si prind në shenjën e Gaforres jeni shumë i përfshirë në procesin e rritjes dhe kujdesit ndaj fëmiut tuaj. Ju gjeni kënaqësi nga çdo moment të mrekullueshëm, të shtatëzanisë, lindjes dhe rritjes së fëmiut tuaj. Ju jeni e dashur, mbrojtëse, sensitive, dhe e mëshirshme. Nëqoftëse jeni një Gaforre tipike, atëherë ju jeni një gjenerator i përkujdesjes, duke krijuar kështu një shtëpi me ambijent të sigurt dhe të këndëshëm për të dashurit tuaj.

Përkujdesja është se si ju e tregoni dashurinë tuaj ndaj të tjerëve, dhe kjo është fuqia e juaj – por kontrolli ndaj të tjerëve nuk është ajo që dëshironi. Keni si nevojë primare të ndiheni e sigurtë, komfort, dhe e dashur nga të tjerët. Ju mundoheni që të beni çdo gjë për familjen tuaj kështu që ata të mund të mbeshteten tek ju.

Kjo është me vend kur jeni duke u kujdesur për një foshnjë, por çdo prind Gaforre duhet të mbajë në mend: Në rast së bëni çdo gjë për fëmijën tuaj ata nuk do të mësojnë të përkujdesen për veten. Përkujdesuni që të ju mësoni të gjitha shkathtësitë që ju i keni përvetësuar.

Përkujdesja e tepërt është edhe një grackë të cilën prindi në shenjën e Gaforrës duhet evituar. Në rast se në mënyrë konstante silleni vërdallë rreth fëmiut tuaj, atëherë lënja që të shkojnë nga ju kur të rriten do të paraqet sfidë dhe vështirësi. Por, mbrenda vetes suaj, ju jeni të vetëdijshëm se kjo është pjesë e vazhdueshme e ciklit se jetës.

Tradita flet me veten tuaj: disa mund të ju konsiderojnë dhe ca si te modës se vjetër. Zakonet e festave, ritualet familjare, bile dhe ceremonitë fetare e mbushin shpirtin tuaj me një ndjenjë të fortë të vazhdimësisë dhe të bashkesisë e cila ju ndihmon të përparoni. Ndjenja e parezistueshme e këmbëve tuaja në shtrojën e pragut të shtëpisë, e rrethuar me të dashurit tuaj, duke mbrojtur të vegjëlit tuaj nën krahët tuaja zemërgjera, ky është ideali për të cilin ju jetoni.

Për prindin në shenjën e Luanit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Krenar dhe i dashur

Si prind në shenjën e Luanit jeni besnik ndaj familjes, mbrojtës dhe i kujdesshëm. Ju jeni i apasionuar dhe i çiltër në shfaqjen e emocioneve tuaja, prandaj dhe fëmijët tuaj e dinë se kur jeni në disponim të mirë dhe entuziast – dhe poashtu e dinë kur jeni i pikëlluar dhe i mërzitur.

Me vetëbesimin e natyrshëm, entuziazmin tuaj, ju jeni gjithmonë figura qendrore e familjes. Fëmijët tuaj e duan zemërgjërsinë tuaj dhe ju i gëzoni ata me dhurata të shpeshta. Nëse fëmiu juaj e thëret ndonjë mik të tij të vogël në shtëpi dhe të gjithë jeni të disponuar, atëherë ju do ti merrni që të gjithë për të shkuar në kinema apo për të ngrënë akullore, apo ndonjë gjë edhe me ekstravagante, pa marrë parasysh a mund ta financoni apo jo. Ju gjithmonë përkujdeseni për të dashurit tuaj.

Por ju keni dëshirë që të ju lavdërojnë për gjërat që i bëni. Ju keni anën tuaj tjetër, anën e pasigurisë dhe kur përkujdesja juaj nuk është e mirënjohur atëherë ju ndiheni keq. Por mbrenda vetës e dini se jeni i adhuruar nga të gjithë dhe çdo lëshim i pavëmendshëm kalon shpejt dhe gjërat janë përsëri në anën tuaj.

Për prindin në shenjën e Virgjëreshës

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Standarde të larta

Si prind në shenjën e Virgjëreshës jeni i butë, por keni standare të larta dhe gjithmonë keni shpërblime për gjërat e bëra në mënyrë perfekte. Ju keni kënaqësinë që ti mësoni fëmijve tuaj që gjithmonë ti kryejnë detyrat dhe obligimet në jetë, që të përkujdesen ndaj gjërave të tyre, dhe që të jetojnë një jetë të shëndetshme dhe aktive.

Ndonjëherë mund të gjendeni në situata kritike – por ju e dini edhe kur fëmijët tuaj nuk e dinë – që ju doni vetëm që ata të jenë të shëndetshëm, intelegjent, dhë të aftë sa më shumë që është e mundur. Prapëseprapë duhet të ja përkujtoni vetes së fëmijët gjithmonë mundohen që të arrijnë maksimumin e tyre megjithëse rezultatet mund të jenë nën nivelin e dëshiruar.

Ju jeni praktike, e dobishme, dhe stabile, pra jeni në gjendje të ju siguroni fëmijëve tuaj një bazë të fortë në jetë, si emocionale ashtu dhe ekonomike. Ndonjëherë jeni pak sa kursimtare por kjo është vetëm për të menaxhuar sa më mirë parat për shkollimin dhe rritjen e tyre. Ju jepni pa kursim përkujdesjen dhe kohën tuaj të lirë, dhuntinë tuaj më të vlefshme në jetë.

Ju jeni një strateg, dhe keni syrin e mprehtë për detalje, prandaj ka të ngjarë që të jeni nën përkujdesje të llogarive shtëpiake dhe buxhetit familjar. Mos u frikësohuni që ndonjëherë të harxhoni ca më tepër për kënaqësitë e fëmijëve tuaj. Kjo shfaqje e papritur e ekstravagancës dhe përkujdesjes do të thotë shumë për ata.

Fëmijët tuaj me siguri që do të ju kuptojnë që ju vetëm dëshironi që ata të kenë jetë sa më të mirë që është e mundur. Por gjithmonë mos harroni të jeni zemërgjerë me lëvdata dhe dashuri, pasi që këto gjëra nuk do të ju kushtojnë ndonjë gjë.

Për prindin në shenjën e Peshores

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Paqeruajtësi

Si prind në shenjën e Peshores, ju mundoheni të krijoni një jetë të qetë dhe harmoni shtëpiake për fëmijët tuaj. Për ju është me rëndësi që të rrisni familjen tuaj në një mjedis të bukur dhe bile luksoz, dhe bëni çdo gjë që është e mundur që të shmangni konfliktet në shtëpi. Kështu që mund të jeni pak sa e manipulueshme, posaçërisht kur e ndjeni së fëmijët tuaj bëhen me insistues apo kur mësojnë se si të manipulojnë me ju për të marrë gjërat që dëshirojnë.

Është gjë e mirë që jeni aq të vetëdijshëm me vlerat dhe bindjet e juaja të vërteta. Kjo do të ju ndihmojë që të vendosni kur është e nevojshme që të ndikoni pozitivisht në jetën e fëmijëve tuaj – nënkuptohet gjithnjë pa e tepruar. Nuk mund të rrini pa e futur një sens të stilit dhe shijës në fëmijët tuaj, pasiqë përkujdesja estetike janë pjesë e natyrshme e personalitetit tuaj.

Ju keni kënaqësi të thirrni miq në shtëpinë tuaj, dhe gjithmonë do të përkujdeseni që ti mësoni dhe fëmijët tuaj të sillen me edukatë dhe respekt më të tjerët. Fëmijët tuaj do të mbështeten tek ju për ti zgjedhur mosmarrveshjet mes tyre. Pasiqë nuk jeni komod me tensionet, ky nuk do jetë një detyrë që do te ju përshtatet, por ju jeni diplomat i lindur, dhe kjo gjë do të ju konvenojë. Kjo është gjëja më natyrale për ti mësuar ata rreth kompromisit dhe kooperimit, dy talenteve të juaja të mëdha.

Pasi që keni prirje të jeni i pavendosur, duhet të mësoni të tregoheni i vendosur më fëmijët tuaj kur është nevoja.

Për prindin në shenjën e Akrepit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

I qetë dhe i fuqishëm

Si prind në shenjën e Akrepit ju jeni një qendër emocionale e familjes suaj – pa marrë parasysh se a vëreni këtë ju apo jo. Ju jeni të apasionuar, sensitive dhe të fuqishëm, dhe të lidhur fortë me fëmijët tuaj.

Fëmijët e juaj ju shohin si person kompleks dhe misterioz dhe juve ju duhet shpesh të shkoni kundër natyrës suaj që të dukeni i hapur dhe i sinqertë. Ju do të keni një marrëdhënje shumë më të afërt, dhe shumë më të efekteshme, në rast se jeni ca më sensibil me ta, dhe kjo nënkupton komunikimi me ta i ndjenjave dhe i problemeve tuaja, dhe dëgjimi me kujdes i fëmijëve tuaj për po të njejtat gjëra.

Interesi juaj i natyrshëm për historinë dhe psikologjinë ju bënë ideal për ti ndihmuar fëmijët tuaj rreth detyrave shtëpiake apo projekteve shkollore. Ju poashtu jeni shumë perceptiv, pasi që kombinoni një fokusim të mprehtë në çështje, me pikëpamje emocionale dhe shumë intuitive, dhe gjithmonë do të keni nje këndvështrim unik për të gjitha gjërat që do të mund të ju nevojiten fëmijëve tuaj, dhe poashtu për të gjitha ndjenjat e tyre.

Por çfarëdo që mendoni se dini dhe kuptoni rreth fëmijëve tuaj, gjithmonë i inkurajoni ato që ti shprehin me fjalët e tyre përjetimet dhe ndjenjat e tyre, dhe mbi të gjitha mos i përdorni sekretet e tyre kundër tyre.

Si prind në shenjën e Akrepit do të tentoni ti kontrolloni herë pas herë ato, por këto gjëra nuk kanë lidhje me fëmijët tuaj dhe duhet ti lini të lirë.

Bëhuni i vetëdijshëm për këto gjëra dhe në vend të tyre përqendrohuni që të jeni zemërhapur, me besim të njëra – tjetra, me ciltërsi emocionale, dhe dashuri të vërtetë. Nëqoftëse i arrini këto gjëra, atëherë do të krijoni një familje ku të gjithë do të ndihen të sigurt dhe komod.

Për prindin në shenjën e Shigjetarit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

I gëzuar dhe optimist

Si prind në shenjën e Shigjetarit ju bjeni ngrohtësi në jetën e fëmijeve tuaj me optimizëm dhe humor, dhe i mësoni me shembuj të panumërt për gëzimin e eksplorimit të botës. Jeni avanturist në zemër dhe i mësoni fëmijët tuaj që ta vështrojnë botën me të njejtën mendje të hapur dhe kurreshtje sikur ju.

Pasi që liria është nevoja juaj primare si njeri, ju jeni tejet lejues edhe për fëmijët tuaj, dhe nuk keni dëshirë të limitoni ata pa ndonjë arsye. Ju e kuptoni rëndësinë e ca limitimeve dhe zakoneve, por në përgjithësi filozofia e juaj jetësore bazohet në të gjeturit e kuptimit dhe të reales nëpërmjet eksperiencës suaj personale. Ju keni dëshirë që fëmijët tuaj vetë ta zbulojnë botën dhe të vijnë në konkludimet e veta në bazë të asaj çfarë kanë përjetuar.

Udhëtimi është një gjë e mrekullueshme për të ju shfaqur fëmijëve tuaj zakone të ndryshme nga ato të tyre. Ju e dini që edukimi dhe eksperienca mund të arrihen në shumë mënyra dhe jo vetëm me anë të shkollimit tradicional, dhe ju do ti mësoni fëmijët tuaj sa më shumë për botën që i rrethon, me të gjithë diturinë që e keni për kohën dhe botën. Fëmijët tuaj do të jenë gjithmonë të inspiruar nga mendja juaj e hapur, dhe jo nga një mendje e cila mendon se i di të gjitha përgjegjjet.

 

Për prindin në shenjën e Bricjapit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Një mjeshtër furnizues

Si prind në shenjë të Bricjapit, ju fokusoheni në punën e rëndë që e bëni dhe tek përmbushja e obligimeve që i keni. Në të vërtetë ju mund të punoni ca si në mënyrë të tepruar. Qëllimet e juaja janë të mira por mund ti jepni shumë rëndësi e të qenit furnizues i ndërgjegjëshëm, dhe më pak rëndësi gjërave tjera, siç janë kalimi i kohës më fëmijët e juaj dhe zhvillimi i një lidhjeje të dashur më ata.

Mund të jeni me komfort me kërkesat rigoroze të karierës suaj, se sa me kalimin i situatave të pakëndëshme emocionale me ata, por e keni një përparësi: Bricjapi gjithmonë kërkon përmirësim dhe përsoshmëri. Në rast diçka mungon në lidhjen tuaj më fëmijët, ju jeni në gjendje ta gjeni dhe të punoni për ta përmirësuar.

Ju do ti mësoni fëmijët tuaj për vleftën e parave dhe përgjegjshmërisë, dhe do ti edukoni në rëndësinë e të mbajturit e premtimeve. Në të vërtetë ju do të jeni një figurë e vërtetë plot autoritet në jetën e tyre.

Njëra prej detyrave tuaja si prind është të disponoheni pak dhe të jeni më i dashur dhe më spontan.

Në këtë mënyrë do të krijoni një balans mes punës dhe argëtimit, dhe fëmijët tuaj do të ju duan dhe respektojnë edhe më shumë për mundin e bërë. Ju do të jepni një shembull të mirë për ta kur është në pyetje maturia, planifikimi, dhe puna e mundimshme për të arritur synimet tuaja.

Për prindin në shenjën e Ujorit

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Rëndësia e të qenit unik

Si prind në shenjë të Ujorit, ju i inkurajoni fëmijët tuaj që të jenë të lirë dhe të pavarur. Mund të keni jetë familjare të pazakontë. Shtëpia juaj ka gjasa të jetë e mbushur me vepra origjinale arti të fëmijëve tuaj, projekte në zhvillim e sipër, gjëra tjera interesante.

Pasi që keni dëshirë gjithmonë që ti shtyeni kufijët e çfarë konsiderohet normale, nuk do të ju pengojë kur fëmijët tuaj ti ngjyrosin flokët në të gjelbërt, apo të veshin rroba të reja shumëngjyrëshe. Për ju këto forma të reja të vetëshprehurit janë të jesh i ri. Por ju keni dhe mjaft besnikëri dhe stabilitet që të siguroni një bazë të fortë familjare.

Ju thjesht nuk jeni të kufizuar nga traditat e vjetra familijare apo gjinore, dhe jeni i lumtur me lirinë tuaj

Gjithmonë keni pasur llojlloj miqësh dhë të njohurish, dhe do ti mësoni fëmijët tuaj të jenë me mendje të hapur dhe kurreshtar për njerëzit nga të gjitha lëmitë e jetës. Ju poashtu ushqeni aftësinë e tyre për të menduar në mënyrë përparimtare dhe në zgjedhjen kreative të problemeve të tyre. Ju shërbeni si model për të shikuar kah e ardhmja dhe jo në të ngecurit në të tashmen apo në të kaluarën.

Problemi i juaj i vetem si prind do të jetë në hapjen e fëmiut tuaj emocionalisht. Ju keni prirje të keni më shumë komfort me mendimet intelektuale së sa me emocione, prandaj do të duhet të mësoni që të përkujdeseni ndaj tyre kur ata të jenë të shqetsuar.

Për prindin në shenjën e Peshkut

Ilustrimet nga:
Tania Howells

Nëpër sytë e fëmiut

Si prind në shenjën e Peshkut, jeni shumë të kujdesshëm, të mëshirueshëm, dhë të dedikuar mbas nevojave të fëmiut tuaj. Që nga koha kur janë foshnje ju e ndieni dhembjen e tyre në mënyrë akute, gjer sa ndieni gëzim në çdo zbulim që ata bëjnë në botën e tyre të ndritshme ku jetojnë.

Në njëfarë mënyrë e tërë eksperienca e juaj jetësore është si e një fëmiu. Ju jeni më pak të kufizuar nga kërkësat e jetës reale, dhe jeni tejet imagjinativ dhe kreativ. Ju do të kaloni orë të tëra më fëmijët tuaj duke ëndërruar, dhe do të jeni po aq të fascionuar me mrekullitë e botës sa dhe ata.

Ju do ti mësoni fëmijëve tuaj rëndësinë e të ëndëruarit – e të lënit imagjinatës të mendoj, e të trokiturit në intuitën e vetes, të besuarit në forcat dhe energjitë e veta, dhe të perceptimit përtej botës së përditshme.

Përkujdesuni që të jeni në tokë duke u kapur fortë për jetën reale. Dikush prapëseprapë duhet të jetë se paku me një këmbë në tokë! Dhe ju duhet ti mësoni fëmijët se si ti përmbushin obligimet serioze të jetës. Në të vërtetë do jetë një ushtrim pozitiv të kryeni këto detyra, dhe e gjithë familja do të ndihet më mirë.

/komuniteti