Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Apgar

Çfarë janë rezultatet Apgar?

Rezultatet Apgar janë shumë vlerësime të cilat foshnja i merr pas lindjes, të cilat caktojnë gjendjen e saj dhe nevojën eventuale për reagim urgjent.

Çfarë vlerësohet me rezultatet Apgar?

* Rrahjet e zemrës

* Të qarat dhe frymëmarrja

* Toni muskujve

* Reakcionet

* Ngjyra lëkurës

Cilat vlera duhet ti ketë i posalinduri?

Mvarësisht prej gjendjes, për secilin parametër të paraqitur fitohet zero, një apo dy pikë. Foshnja vlerësohet pas një minute dhe pas pesë minutash nga lindja dhe fiton dy vlerësime (psh. 10/10).

Vlerësimi 10 është vlera më e madhe dhe shënon gjendjen e shkëlqyer. Vlera 9 është vlerë shumë e mirë, vlera 8 është shenjë që i posalinduri është i lodhur lehtësisht, përderisa vlerat 5,6,7 janë shenja të gjendjes së keqe, dhe kjo foshnje kërkon ndihmë pas lindjes.

Vlerat 4 dhe nën 4 janë shenja që foshnja kërkon mbikqyrje intenzive dhe ndihmë, dhe duhet shtruar nën kujdes intenziv apo gjysëm intenziv.

Dafi31 (11 vite më parë)
Iolavdije , Apgari nuk tregohet por lexohet edhe ajo eshte e rendesishme per ekipen mjeksore po ashtu edhe per nenen, e kto flera shkruhen ne momentin kur. Beba ka ardhe ne jete unee shkruaj kete nga pervoja sepse jam moter e gjinekologjise .
(11 vite më parë)
e perse mua smen kan treguar hiq persh vlersimine e vleres.edhe pse beba ime ka pas ngjyr e lekures te verdh askush su ardh me kontroll pa i thir un.:s

/komuniteti