Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Intime

Infeksionet seksuale, rrezik për sterilitet, si dallohen

22.10.2014 - Por, disa infeksione mund të transmetohen edhe në mënyra të tjera siç është kontakti lëkurë me lëkurë, nëse kryeni marrëdhënie seksuale me dikë që ka plagë të dukshme ose puçrra gjenitale apo nëpërmjet puthjes.

Për këtë arsye shumë vende rekomandojnë bërjen e analizave për të gjitha femrat seksualisht aktive mbi 25 vjeç. Ju mund të merrni një infeksion seksualisht të transmetueshëm nëpërmjet kontaktit seksual dikë që është i infektuar. Por, disa infeksione mund të transmetohen edhe në mënyra të tjera siç është kontakti lëkurë me lëkurë, nëse kryeni marrëdhënie seksuale me dikë që ka plagë të dukshme ose puçrra gjenitale apo nëpërmjet puthjes. Përderisa shumë infeksione seksualisht të transmetueshme nuk kanë shenja të dukshme, ju nuk mund ta kuptoni që një person është i infektuar. Madje, disa njerëz mund të kenë një infeksion seksualisht të transmetueshëm dhe nuk e dinë ata edhe vetë, mbasi nuk kanë shenja për muaj dhe vite me radhë. Klamidia është shpesh pa shenja, duke mbetur për vite të tëra pa u mjekuar. Për këtë arsye shumë vende rekomandojnë bërjen e analizave për të gjitha femrat seksualisht aktive mbi 25 vjeç.

 

 

 

Si kuptohet që keni një infeksion seksualisht të transmetueshëm?

Ju mund të mos jeni në gjendje të kuptoni nëse keni një infeksion seksualisht të transmetueshëm. Shumë prej infeksioneve seksualisht të transmetueshme nuk kanë shenja dalluese ose kanë shenja të lehta që nuk mund ti vini re. Shpesh shfaqja e shenjave bëhet me vonesë, atëherë kur infeksioni ka përparuar. Për këtë arsye këshillohet të kryhet një analizë sa herë që ju mendoni se keni qenë në rrezik për të marrë një infeksion seksualisht të transmetueshëm.

 

Shenjat e kësaj sëmundje janë?

Mjaft infeksione seksualisht të transmetueshme janë pa shenja dalluese, por nëse shfaqen shenjat, ato janë të ndryshme për infeksione seksualisht të transmetueshme të ndryshme. Ato mund të jenë nga shqetësime të lehta në formë bezdie dhe deri tek shenja që tregojnë një problem serioz. Shenjat më të shpeshta që duhet t’u tërheqin vëmendjen se mund të keni një infeksion seksualisht të transmetueshëm.

 

Pasojat që sjellin ISTT-të?

Pasojat e një infeksioni seksualisht të transmetueshëm të pamjekuar mund të jenë mjaft serioze për shëndetin e burrave dhe të grave. Tek meshkujt, ato shkaktojnë infeksion të fshikës urinare, të testikujve, të prostatës deri në qelbëzim. Tek gratë infeksione të fshikës urinare, inflamacione të uterusit dhe të tubave fallopiane së bashku me pasojat e tyre. Mund të shkaktojnë kancer të qafës së mitrës, barrë jashtë mitre, etj. Pamundësia për të lindur fëmijë, shpesh është pasojë e një infeksioni seksualisht të transmetueshëm të pamjekuar. Një grua shtatzënë e infektuar mund t’ia kalojë infeksionin fëmijës së saj gjatë shtatzënisë apo lindjes. Infeksioni mund të përhapet në organet e tjera duke dhënë qelbëzim të organeve të legenit.

 

Në rast të infektimit, çfarë duhet bërë?

Nëse ju jeni të shqetësuar për praninë e ndonjë infeksioni seksualisht të transmetueshëm apo nëse dikush që ju keni pasur marrëdhënie seksuale ka një infeksion seksualisht të transmetueshëm, gjëja më e mirë është të bëni një analizë dhe të shkoni tek mjeku për këshilla dhe trajtim. Nëse kapen herët shumë infeksione seksualisht të transmetueshme mjekohen lehtë. Ngurrimi për të shkuar tek mjeku do të bëj që sëmundja të avancojë dhe të shkaktoj probleme serioze në shëndet. Nëse bën një analizë për infeksionet seksualisht të transmetueshme mund të kapet e mjekohet në kohë një infeksion seksualisht i transmetueshëm i fshehur.

 

Vizita mjekësore, përse shërben?

Mjeku mund tu kërkojë të bëni një analizë të sekrecioneve gjenitale, një analizë urine, ndonjëherë dhe një analizë gjaku. Mjeku gjithashtu mund t’ju pyesë nëse dëshironi të bëni një test për HIV. Asnjë prej këtyre testeve nuk është i dhimbshëm. Vajtja tek mjeku do t’ju ndihmojë të qetësoheni. Për disa analiza rezultati mund të merret menjëherë për disa të tjera duhen disa ditë ose më tepër. Ndërsa prisni për përgjigjen e analizës ju nuk duhet të kryeni marrëdhënie seksuale. Nëse ju mendoni se ia keni transmetuar infeksionin partnerit, duhet t’ia thoni në mënyrë që të bëjë edhe ai/ajo një test. Jini të çiltër e të ndershëm me të. Në disa shtete konsiderohet kriminale të mos ta bësh këtë.

 

Mjekimi i duhur për infeksionet?

Ekzistojnë gjithashtu edhe klinika private të cilat ofrojnë këtë shërbim. Infeksionet seksualisht të transmetueshme mund të mjekohen, por jo të gjitha janë të shërueshme. Ato të shkaktuara nga bakteret si klamidia, gonorrea, dhe sifilizi mund të kurohen, të tjera të shkaktuara nga viruset si herpesi, si mjekohen Infeksionet Seksualisht të transmetueshme? hepatiti B, HIV etj. janë të pashërueshme. Nëse ke një infeksion seksualisht të transmetueshme, mjeku do t’ju japë mjekim dhe ju duhet të ndiqni me kujdes këshillat e tij. Mjekimi bëhet vetëm nga mjeku.

Burimi: gazetaexpress

/komuniteti