Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Infeksionet fajtore për sterilitet

Steriliteti është tani pjesë e jetës tonë të përditshme dhe është një nga problemet kryesore të shëndetit publik, me të cilën përballen shumë e më shumë njerëz. Çiftet, para se të fillojnë një sërë analizash nga më të ndryshmet, do të duhej të testohen për infeksionet e mundshme.

Steriliteti dhe mënyra e jetesës

Steriliteti mund të shkaktojë çrregullime metabolike, imunologjike, endokrine, mekanike dhe shumë tjera, për funksionimin e rregullt të trupit tonë. Ndikim të fortë në fertilitet ka mënyra e jetësës sonë - stresi i përditshëm, ushqimi i varfër, alkooli, duhani, një numër problemesh psikologjike, duke përfshirë edhe marrjen e tepruar të barnave të caktuara. Por një nga shkaqet kryesore që shpesh neglizhohet pa të drejtë, është infeksioni.

Fajtorët e zakonshëm

Ekspertët pajtohen se infeksionet tani janë ndër shkaqet kryesore të sterilitetit. Ky informacion ka të bëjë kryesisht me shkaqet e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, edhe pse në asnjë mënyrë nuk lejohet të injorohen shkaqet që nuk janë të transmetueshme gjatë marrëdhënieve seksuale.

Për shkak të pozitës tonë gjeografike dhe zvogëlimit të incidencës së patogjenëve të caktuar, është shumë e rëndësishme të dini se në çfarë duhet të kushtoni vëmendje të veçantë.

Nga shkaktarët bakterial më të rëndësishëm janë: trachomatis Chlamyidia (klamidia), mikoplazmat urogjenitale, vaginalis Gardnerella (shpesh në kombinim me Mycoplasma hominis dhe bakteret anaerobe të tilla si peptostreptokoka) dhe beta-hemolitik grupi Streptococcus B.

Shkaktarët e tillë si: pallidum Treponema (sifilis) dhe Neisseria gonorrhoeae ose gonococcus (gonorrea) tani janë shumë më pak të shpeshtë. Virusi HPV duhet përmendur (virusi human papilloma) i cili nuk është i lidhur drejtpërdrejt me zhvillimin e infertilitetit, por që mund të shkaktojë ndryshime në formën e qelizave jonormale në qafën e mitrës, rekomandohet testimi i rregullt për praninë e saj.

Trichomonas vaginalis i takon një grupi të parazitëve dhe mund të dëmtojë edhe kapacitetin riprodhues.

Rëndësia e njohjes së simptomave

Edhe pse disa infeksione kanë simptome të veçanta, pothuajse të gjithë mund të shkaktojnë të njëjtën pamje klinike ose shumë të ngjashme. Prandaj roli i mjekut është që në bazë të të dhënave të mbledhura, krijon dyshim të infeksionit dhe udhëzon trajtimin e mëtejshëm për të korrigjuar diagnozën.

Përveç inflamacionit të mitrës (vaginitis, dmth. Colpitis) ose vulvë (vulvitis), infeksionet e sistemit gjenital të femrës, përfshijnë një numër të sëmundjeve, që mund të ndodhin veç e veç ose në kombinime të ndryshme.

Inflamacioni i qafës së mitrës (cervicitis), pezmatimi i mukozës së mitrës (endometritis) dhe inflamimi në tubat fallopiane dhe vezore, shpesh e bëjnë një të tërë dhe ne e quajmë atë - sëmundje inflamatore e pelvikut. Madje 12 përqind e vajzave në adoleshencë, vuajnë nga ndonjëra prej këtyre sëmundjeve, kështu që kjo mund të rezultojë në zhvillimin e sterilitetit.

Në fakt, infeksioni që nuk është trajtuar, çon në krijimin e njollave dhe në bllokimin e tubave fallopiane, gjë që rrit rrezikun për paraqitjen e shtatzënisë jashtë mitrës dhe sterilitetin.

/komuniteti