Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Shkaqet e shpeshta të problemeve të pjellorisë tek femrat

Rreth 10 për qind e moshës riprodhuese, kanë vështirësi për të mbetur shtatzënë. Rreth 30 për qind të rasteve janë për shkak të problemeve tek femra, 30 për qind të problemeve tek mashkulli, dhe pjesa tjetër për shkaqe të pashpjegueshme ose faktorë të shumëfishtë që përfshijnë të dy partnerët.

Nëse ju keni pasur marrëdhënie seksuale të rregullt, të pambrojtur, për më shumë se një vit (ose gjashtë muaj, nëse ju jeni mbi 35 vjeç) pa konceptimin, kontaktoni mjekun tuaj. Gati 90 për qind e çifteve me probleme infertiliteti, mund të trajtohen me sukses. Mbani në mend se normat e suksesit mund të ndryshojnë, pasi që një çift mund të ketë probleme të shumta.

Endometrioza

Endometrioza është një gjendje që ndodh, kur indet që gjenden në rreshtin e mitrës (të quajtura inde endometriale) rriten jashtë mitrës tuaj, zakonisht në zgavrën e barkut-legenit.

Simptomet e mundshme: Disa gra nuk kanë simptome, ndërsa të tjerat kanë periudha të dhimbshme menstruale apo marrëdhënie dhe dhimbje të përgjithshme legenit.

Zgjidhjet e mundshme: ilaçe të pjellorisë me mbarësim artificial, operacion për heqjen e indeve jonormale apo zhbllokimi i tubave, teknologjitë riprodhuese ndihmëse (ART), ose adoptimi.

Normat e suksesit: Kur ilaçet e pjellorisë për të rritur prodhimin e vezëve janë të kombinuara me mbarësimit artificial, shkalla e suksesit është midis 8 dhe 17 përqind në cikël. Midis 20 dhe 50 përqind krijohen pas operacionit (ose të natyrshme ose me trajtim). Dhe në mes të 20 dhe 30 përqind krijojen me trajtimet ART.

Problemet e ovulacionit

Problem i ovulacionit është çdo gjendje (zakonisht hormonale), që pengon lirimin e një veze të pjekur, nga vezoret tuaja.

Simptomet e mundshme: mungesa apo frekuentimi i ciklit menstrual, me gjakrrjedhje të lehtë ose të rëndë

Zgjidhjet e mundshme: ilaçe të pjellorisë dhe in vitro fertilizimi

Normat e suksesit: Rreth 70 deri në 90 për qind e çifteve, ovulojnë me trajtimin, dhe nga ato, 20 deri në 60 përqind mbesin shtatzënë.

Cilësia e dobët e vezëve

Në qoftë se vezët janë të dëmtuara ose kanë anomali kromozomale, ato nuk mund të mbajnë një shtatzëni. Cilësinë e vezëve tuaja do ta keni në rënie të konsiderueshme me moshën.

Simptomet e mundshme: asnjë

Zgjidhjet e mundshme: fertilizimi in vitro (IVF) duke përdorur vezë ose embrione të donatorëve, apo adoptim

Normat e suksesit: Çiftet të cilët i nënshtrohen IVF me vezët e donatorëve kanë lidhje me një mundësi 30 në 50 për qind e të pasurit një fëmijë për ciklin IVF.

Sindromi Policistik ovarian

Sindromi Policistik ovarian (SPO) është një gjendje në të cilën gjëndrrat e vogla në vezoret tuaja nuk zhvillohen në të mëdha, në gjëndra të pjekura. Është karakteristike edhe nga pabarazitë hormonale dhe modelet e paparashikueshme të ovulacionit.

Simptomat e mundshme: periudha të parregullta, rritja e tepërt e qimeve, aknet, dhe obeziteti

Zgjidhjet e mundshme: modifikime të mënyrës së jetesës (dieta dhe ushtrimet fizike) ose ilaçe të pjellorisë dhe fertilizimi in vitro. Një trajtim i ri për SPO përdor një ilaç të quajtur diabet Metformin (Glucophage), i cili mund të ndihmojë në rikthimin e ovulacionit të rregullt.

Normat e suksesit: Shumë paciente mbipeshë të cilat humbasin 5 në 10 përqind të peshës së tyre trupore do të fillojnë ovulacionin rregullisht. Rreth 70 deri në 90 përqind e grave që marrin ilaçe të pjellorisë ovulojnë, dhe nga ato, 20 deri në 60 përqind konceptojnë. Për fat të keq, 1 në 5 abortojnë nga ato shtatzëni. Ilaçet e fertilitetit paraqesin edhe një rrezik më të lartë të lindjeve të shumta (multiple).

Tubat e bllokuara fallopiane

Tubat e bllokuara apo të dëmtuara parandalojnë spermën e partnerit tuaj për të arritur në vezën tuaj, dhe parandalojnë vezën e fekonduar për të arritur në mitrën tuaj. Shkaqet kryesorë përfshijnë sëmundjet inflamatore pelvike, infeksionet seksualisht të transmetueshme si klamidia, dhe operim i mëparshëm në sterilizim.

Simptomet e mundshme: asnjë

Zgjidhjet e mundshme: operimi për të hapur tubat, ose fertilizimi in vitro (IVF) në qoftë se operacioni nuk arrin ose tubat janë tepër të dëmtuar për tu riparuar

Normat e suksesit: normat e konceptimi ndryshojnë shumë - 20-60 përqind - në varësi të vendndodhjes dhe ashpërsisë së bllokimit dhe sasinë e indeve mbresë që zhvillohet pas operacionit. Çiftet të cilët përpiqen në fertilizimi in vitro kanë mundësi 20 deri në 40 për qind e të pasurit një fëmijë për ciklin IVF.

Alergji sperme

Nëse ju keni një reagim imun ndaj spermës - dhe më pak se 2 përqind e grave e kanë - trupi juaj mund të prodhojë antitrupa që vrasin qelizat e spermës.

Simptomet e mundshme: asnjë

Zgjidhjet e mundshme: mbarësimi artificial apo me anë të teknologjive ndihmëse riprodhuese (ART)

Normat e suksesit: Rreth 20 deri në 40 përqind e çifteve konceptojnë me secilin cikël të fertilizimit in vitro.

Probleme të pashpjegueshme të pjellorisë

Mjeku juaj mund t'ju diagnostikojë me një "problem të fertilitetit të pashpjegueshëm" në qoftë se nuk ka asnjë shpjegim të qartë për shterpësinë tuaj (të gjitha testet janë normale).

Disa ekspertë mendojnë se problemet me peshë (duke qenë në mënyrë të konsiderueshme nën ose mbi peshë), stërvitjet e tepruara, dhe faktorët e madje edhe toksina e mjedisit mund të kontribuojnë, por nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë midis pjellorisë dhe problemeve të mundshme që janë konfirmuar.

Simptomet e mundshme: asnjë

Zgjidhjet e mundshme: ilaçet e pjellorisë kombinuar me mbarësimin artificial apo teknologjitë ndihmëse riprodhuese (ART), procedurat e tilla si in vitro fertilizimi

Normat e suksesit: Kur ilaçet e pjellorisë për të rritur prodhimin e vezëve janë të kombinuara me mbarësimin artificial, shkalla e suksesit është midis 8 dhe 17 përqind në cikël. Pas tre viteve të infertilitetit, mundësia që një çift do të konceptojë ulet nga rreth 20 deri në 25 përqind çdo vit.

Kombinimi i problemeve të fertilitetit

Një çift thuhet se ka probleme të "kombinuara" të pjellorisë, kur të dy, burri dhe gruaja, kanë probleme fertiliteti, ose kur njëri partner ka probleme të shumta.

Simptomat e mundshme: Simptomet ndryshojnë, në varësi të shkaqeve.

Zgjidhjet e mundshme: Trajtimi ndryshon, në varësi të shkaqeve.

Normat e suksesit: Shkallët ndryshojnë, në varësi të shkaqeve.

/komuniteti