Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Çfarë e mbyt spermën

Përqëndrimi, lëvizshmëria dhe numri i spermatozoidëve, si dhe struktura e tyre e ADN-së, është nën sulm të vazhdueshëm nga kimikatet dhe objektet e mjedisit tonë.

Përveç ulëseve të pakëndshme të biçikletave, të cilat janë të lidhura me mosfunksionim e ereksionit dhe infertilitetit, studimet u kanë hedhur fajin antidepresivëve të cilët dëmtojnë ADN-në e spermatozoidëve. Por, egzistojnë edhe shprehi të tjera. Fatmirësisht, të cilave lehtësisht mund të ju shmangeni.

1. Paratë e gatshme

Se sa herë u është ofruar një faturë në dorë? Gjersa pini kafe, furnizoheni me benzinë, bleni ndonjë kroasan, shkoni në kinema, supermarket…transaksione pambarim. Problemi qëndron se 40 përqind e faturave janë të veshura me kemikale bisfenol A (BPA), që pengon punën e hormoneve dhe lidhet me sëmundje të zemrës. Meshkujt, të cilët kanë nivel të lartë të BPA-së në urinën e tyre dhe numër të vogël të spermatozoidëve, kanë kualitet më të dobët të spermës sesa meshkujt me nivel të ulët të spermatozoidëve.

Mbrohuni: Faturat të cilat dëshironi ti ruani, mos i vendosni në portofolin tuaj së bashku me paratë të cilat i prekni shpesh, e as në xhepat tuaj. Ruajini, le të themi, në një kovertë të veçantë. Përveç kësaj, mos i hidhni në letra për reciklim, sepse BPA do të kontaminojë prodhime të reja.

2. Kanaçet

Pothuajse të gjitha kanaçet janë të përbëra me lyrje BPA, pra ai përfshihet edhe në ushqim. Përmbajtjet e tharta sikurse të domateve apo salcave janë posaçërisht të mbushura me BPA.

Mbrohuni: Në vend të kanaçeve, zgjedhni ushqim të freskët apo të ngrirë. Salcën nga domatet mund ta bleni në paketime nga qelqi.

3. Lodrat e seksit

Vibratorët dhe lodrat e seksit për meshkuj, janë të punuara nga vinili dhe lirojnë ftalate, të cilat zbusin plastikën dhe janë të lidhura me kancerin, alergjitë, defektet në lindje dhe shterpësinë.

Mbrohuni: Kthehuni trupit të njeriut.

4. Prodhimet e dushit

Ftalatet gjenden edhe në penat aromatike, shampot, prodhimet për pastrim të perdeve të dushit nga vinili. Ndërsa nxehtësia e liruar nga dushi, lehtëson lirimin e tyre.

Mbrohuni: Përdorni sapunë të thjeshtë bebesh apo prodhime ekologjike. Shmangni prodhimet që përmbajnë aroma. Investoni në perde kualitative të dushit.

5. Pesticidet

Pesticidet vrasin dëmtuesit, por edhe na helmojnë ne.

Mbrohuni: Sa i përket pemëve dhe perimeve, sa më shumë që është e mundur, rrisni ato në mënyrë natyrale.

6. Ulëset e ngrohta të makinave

Makinat luksoze kanë të ndërtuara ulëse të ngrohta. Të shpeshta janë edhe ato që ngrohin lëkura të ndryshme. Por këto makina luksoze, si dhe banjot e ngrohta mund të zvogëlojnë numrin e spermatozoidëve.

Mbrohuni: Këtu problem direkt është nxehtësia. Në vend të kësaj, kyçni ngrohjen e hapsirës dhe le të qarkullojë ngrohtësia nëpër makinë.

7. Peshku i kontaminuar

PCB është grup i përbërësve helmues, të cilët kanë përdorim të gjërë në industrinë elektronike. Është e ndaluar, përveç asaj që është e jashtme, do mbetet me ne për një kohë të gjatë të pacaktuar. Posaçërisht, akulumohet në peshk.

Mbrohuni: Hulumtoni si është gjendja në zonën tuaj dhe shmangni peshkun nga eksporti për të cilin nuk jeni të sigurtë se në çfarë gjendje është.

/komuniteti