Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/pyet-biologun

Sa kohe nevojitet per tentim shtatzenie?

Pershendetje, desha te di sa kohe duhet te tentoje nje cift per shtatzeni dhe pas sa vitesh tentimi nese nuk ngel shtatzene duhet te kryej IVF? Ju lutem nje pergjigje, faleminderit.

Malsor Melisa Masar (10 vite më parë)

Dr. Rigers Balla - mjek - biolog
Biologu përgjigjet
Dr. Rigers Balla

Pershendetje,

Nje cift i ri ka probabilitet ne cdo muaj 20% deri ne 25% te mbetet shtatzene. Ne rastet kur tentohet ne per 1 vit rregullisht cdo muaj probabiliteti i te mbeturit shtatzene brenda ketij viti shkon nga 91% deri ne 95%. Pra 5% deri ne 9% jane shanset per te mos mbetur shtatzene ne vitin e pare. Duke tentuar edhe ne vitin e dyte rritet akoma me shume mundesia per te ngelur shtatzene.

Nga statistikat boterore 10% deri ne 15% te cifteve qe tentojne vitin e pare nuk arrijne dot shtatzani ne 12 muajt e pare. Ky probabilitet ulet ne 5% deri ne 10% nese nje cift tenton 2 vite radhazi.

Mbas vitit te pare ju duhet patjeter te kryeni nje kontroll me gjenekologun. Nese asnjeri nga partneret nuk tregon te kete probleme atehere mbas vitit te dyte ju duhet te merrni ne konsiderate IVF. Duhet te theksoj qe mosha, kryesisht ajo e partneres femer, mund tju detyroje per te ndermarre IVF edhe me heret sesa 2 vjet.

Shpresoj tju kem qartesuar disa gjera. Per cdo pyetje tjeter mos hezitoni te me kontaktoni.

Rigersi

/komuniteti