Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/pyet-biologun

Inferitiliteti mashkullor. Si te vazhdojm tutje
A ka mundesi per mundesi te arrije shtatzani natyrale?
Doktor qe nga qershori i vitit te kaluar jam duke tentuar per shtatzani. Kam bere kontrolla ne shume mjek, te gjithe me kane thene se jam shume mire. Hormonet me kane dale mire ne perjashtim te tsh qe po mjekohem me letrox. Burri e beri spermogramen dhe i doli diagnoza oligoasthenospermia gravis. Konstatuan qe ka varicocel dhe u operua ne nentor. Pas 4 muaj qe e perseriti spermogramen i doli e njejta diagnoze dhe une ende nuk ngela shtatzene. Me diagnozen qe ka burri im sa jane shanset per nje shtatzani natyrale? Nese jo natyrale a mundet te behet insemimi artificial apo te shkojme me ivf? Ju faliminderit paraprakisht.

Tiara drojan (3 javë më parë)
Dr. Rigers balla - mjek - biolog biologu përgjigjet
Dr. Rigers balla
Pershendetje tiara,

Eshte mese e qarte arsyeja perse ju nuk mund te mbeteni shtatzene. Diagnoza e spermogrames tregon nje numer te ulet dhe nje levizshmeri te dobet te spermatozoideve. Kjo diagnose ka ardhur si pasoje e varicoceles. Varicocela nuk eshte ndonje problem madhor por qe ne rastin tuaj ka cuar ne ulje te numrin dhe levizshmerise se spermatozoideve. Zakonisht varicocela shfaqet midis moshes 15-25 vjecare. Sa me shpejt qe te diagnoztikohet aq me te pakta jane demet qe ajo shkakton. Ne mbi 50% te operacioneve, pacienteve i eshte rritur numri dhe levizshmeria e spermatozoideve. Ne rast se varicocela eshte diagnostikuar me vonese, ndonese realizohet operacion, demtimet qe ajo ka shkaktuar mund te mos jene te kthyeshme.

Gjithsesi per te gjykuar ne nje menyre me te sigurte per probabilitetit qe mund te keni per te mbetur shtatezene qofte ne menyre natyrale, qofte me ane te inseminimit intrauterine apo qofte edhe nese duhet patjeter te kryeni ivf kete me duhet shikoj analizat e spermiogrames.

Me respekt

Rigers balla


Rezultati i spermogrames eshte ky
Lsm volumi i ejakutit eshte 2.3 vlera referente 2-7
Lsm-ph 7.6 vlera referente 7.2 - 7.8
Egzaminimi mikroskopik
Spr-numri i spermatozoideve 2.14 vlera referente 20-250
Spr-numri i spermatozoideve 4.92 vlera referente > =50
Spr-levizeshmeria e spermatozoideve 0.37 vlera referente >=45
A) te levizshem progresiv 0.03 vlera referente >=0.30
B)te levizshem 0.34
C)te palevizshem 0.63 vlera referente <=55
Spr leukocitet 0.11vlera referente <=0.5
Spr vitaliteti 0.39 vlera referente >=0.5
Spr forma normale 0.56 vlera referente >=0.6
Spr forma abnormale 0.44 vlera referente <0.4
Aglutinacioni i spermatozoideve nuk eshte e pranishme (0)
Fruktoza eshte e pranishme (1)
Perfundimi :
Oligo -asthenospermia

Ne shtrisot uretrale dhe spermo kultur i ka dalur bakteria ureaplasma urealytikum, klebsiella, candida. Eshte duke marr visiren (ofloxacin) per infeksion.
Kjo eshte spermograma e fundit pas nje viti operacion nga varikosela me dat 14. Nentor 2013. Deri me tani nuk ka marr asnje stimulues, edhe pse na kane rekomanduar clomifen, taksomifen nje endokrinolog dhe gjinekologia ime por nuk dim qka te bejme. Me androlog sjemi takuar asnje her. Doktor ju lutem qka mund te pres nga ky rezultat. Theksoj qe ju kam shkrujatur edhe ne email personal por smorra pergjigje. Pres me padurim pergjigjen tuaj. Dhe ju faleminderoj shume paraprakisht.


Tiara Drojan (11 vite më parë)

Dr. Rigers Balla - mjek - biolog
Biologu përgjigjet
Dr. Rigers Balla

Pershendetje,

E kam pasur disi te veshtire kete rast per tju sygjeruar gjene me te mire per ju.

Ne fakt ju e kuptoni qe qofte numri, qofte edhe levizshmeria e spermatozoideve jane te niveleve teper te ulura. Konkluzion ky i cili mund te nxirret shume thjesht nga krahasimi me vlerat normale te pritura.

Nese do tju sygjeroja per inseminim, do ishte thjesht per te bere nje prove dhe me teper per te thene qe e provuam. Kushte e cilesise dhe sasise se spermatozoidit te bashkeshortit tuaj nuk ju japin shume zgjedhje.

Per mua ju duhet te diskutoni me doktorin tuaj per nje fekondim artificial.

Me respekt

Rigersi

Tiara Drojan (11 vite më parë)
Shume faliminderit dr. Rigersi.

/komuniteti