Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/pyet-psikologun

Frike nga ambijentet e mbyllura

Bashkeshorti im kishte te bente rezonance magnetike por nuk ka mundur ta perfundoje. Prej ati momenti po ka shume frike prej ambijenteve te mbyllura lift tynell veture edhe nga aeroplani . Si mendoni si te veprojme . A duhet te perdoret terapi dhe a ka shpresa qe mundet me i kalu .Ju faleminderit

Tara Begu (6 vite më parë)

Blerina Halilaj - psikologe
Psikologu përgjigjet
Blerina Halilaj

Fillimisht per shume njerez qe kane perjetuar fobin mund te jete nje incident apo situate qe ju ka shkaktuar ankth dhe qe ka qene e pa perballushme nga mekanizamt normal qe kemi. Siq dihet firka qe njerzit perjetojne nga fobit jane te paasryshme por per te jane reale dhe ne duhet pasur kete ne konsiderate gjate trajtimit. Ketu po ju shkruj disa pika qe nese femiu juaj perjeton duhet te konsideroni trajtimin e fobis se tij:

-Shkaktimi i frikes intensive dhe paaftesise per tu perballuar me te, ankthi dhe paniku

-Shmangia nga situata të caktuara dhe vendet për shkak të fobise

-Shmangia per shkak te fobise shkakton probleme ne rutinën e tij normale

-Ka perjetuar fobi për të paktën gjashtë muaj

Menyra me efektive per te kapercyer nje fobi eshte duke u ekspozuar gradualisht dhe ne menyre te perseritur me situaten e cila femiut tuaj i ka shkaktuar friken, ne nje menyre te sigurt dhe te kontrolluar. Eshte e rendesishme te filloni te punoni me nje situate qe ju mund te trajtoni dhe qe mund te jete e perballueshme per femiun tuaj. Nese gjate ekspozimit te ndonje situate femiu fillon te ndjej shume ankth, kthehu mbrapa terhiqu, sepse dmth qe i nevojitet me shume kohe per te kontrolluar ndjejen e ankthit. Gjithe punen duhet ta beni ngadale me hapa te sigurt duke i ndare ne hapa me te vegjel psh. nese femiu juaj ka frike nga airoplani atehere filloni duke shikuar airoplanin ne fotografi, pastaj hapi i dyte mund te jete te shikoni se bashku video, hapi i trete do te jete qe femiu te shikoj nga largesia ndonje airplane.

Nga nje hap te tjetri kaloni pasi e shihni qe femiu juaj ndihet i sigurt e keshtu mund te veproni edhe me situata tjera te cilat i shkaktojne ankth femiut tuaj. Pra mos u brengosni jeni e qete sepse kjo mund te kalohet por duhet kohe dhe shume durim.

Gjithmone pergjigjiet e mia vine nga informatat qe kemi. Tek email i pare me keni pyetur nese duhet bere rezonance magnetike, pergjigjie ime eshte jo. Une personlisht nuk punoj privat por nese ju e ndjeni te nevojshme te konsultoheni me ndonje profesionit, atehere bejeni.

Shpresoj qe t'ju kem ndihmuar sado pak.

Faleminderit per bashkepunimin tuaj

Tara Begu (6 vite më parë)
Faleminderit shume Dr Blerina por une kam thene se bashkeshorti im ka pas me e bo rezonancen magneti ngase ka dhimbje shpine prej ati rast qe nuk ka mundur me e perfundu rezonancen e ka kete problem nga ambijentet e mbyllura .Ju pershendes dhe felenderoje shume per pergjigjen e dhene .

/komuniteti