Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Coronavirusi: A duhet t’i lini fëmijët tuaj të luajnë me fëmijë të tjerë?

24.03.2020 - Ndërsa gjithnjë e më shumë shkolla po mbyllen nëpër botë, prindërit janë duke “luftuar” me atë që fëmijët e tyre mund dhe nuk mund të bëjnë.

A duhet që fëmija juaj të dalë dhe të luajë me miqtë? Apo distancimi social nënkupton edhe fundin e kohës së tyre të lojës?

Dy javë më parë, Katherine Wilson, nënë e dy adoleshentëve në Romë, kur Covid-19 ishte përhapur në të gjithë Italinë, por qeveria ende nuk kishte mandatuar që njerëzit të qëndrojnë në shtëpitë e tyre, mori një ftesë për një darkë të vogël me dy familje të tjera.

Në atë kohë, zonja Wilson, një shkrimtare amerikane e martuar me një italian, thotë se ajo dhe shumë nëna të tjera po trajtonin mbylljet e fundit të shkollave si një “festë të zgjatur”.

Por më pas, pasi pa se si virusi ka shkatërruar vendin, ajo thotë se dëshiron që ajo të kishte qenë më proaktive në vendosjen e kufijve në lëvizjet e familjes së saj, shkruan BBC, përcjell Telegrafi.

Në mbarë botën, shumë prindër po e shohin veten të hutuar

Disa ditë më vonë, qeveria italiane lëshoi një bllokim total. Kjo do të thoshte se nuk ka parqe dhe nuk ka lojëra.

Në mbarë botën, shumë prindër po e shohin veten të hutuar siç ishte zonja Wilson, për rregullat rreth lojës dhe shoqërimit.

Nga njëra anë, qeveritë mund të mos kenë imponuar bllokime që kufizojnë lëvizjen e njerëzve. Por nga ana tjetër, zyrtarët shëndetësorë thonë se distanca sociale është e nevojshme për të ndaluar përhapjen e sëmundjes.

Dr Keri Althoff, një profesoreshë e epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik në Baltimore, Maryland, thotë se distanca sociale kërkon që të gjithë – fëmijët dhe të rriturit – të qëndrojnë dy metra larg në çdo kohë. Kjo do të thotë se nuk ka sporte si basketbolli apo futbolli.

Dhe ndërsa mund të ketë disa lojëra me kontakt të ulët si tenisi që fëmijët të mund të luanin së bashku, është një urdhër për t’u kërkuar të rinjve që të vetë-rregullohen gjatë kohës së lojës.

“Askush nuk mban hapësirë rreth njëri-tjetrit në një shesh lojërash”, thotë ajo, përcjell Telegrafi.

Ekzistojnë gjithashtu prova që virusi mund të jetojë në sipërfaqe për ditë të tëra, thotë ajo, kështu që është gjithashtu mirë që të shmangni “sipërfaqet me prekje të lartë”, si këndet e lojërave dhe pajisjet sportive.

Megjithëse fëmijët zakonisht shfaqin vetëm simptoma të buta ose aspak të coronavirusit, ata mund të përhapin virusin te të tjerët.

“Prindërit gjithashtu duhet të kujdesen për veten e tyre tani”, thotë znj. Althoff.

Qeveritë lokale duhet të jenë më të qarta se çfarë do të thotë distancimi shoqëror, thotë Dr. Katherine Semrau, një epidemiologe në AriadneLabs.

“Ajo që ne bjmë tani ndikon në atë që bëjmë në dy, tre, katër javë”, ka theksuar ajo.

Edhe nëse komuniteti juaj nuk është vendosur në bllokim, siç është tanimë në Itali, zonja Semrau thotë se tani është koha që njerëzit “të shkojnë në numrin minimal të vendeve për sasinë minimale të kohës”.

Zonja Althoff thotë se prindërit duhet të parashikojnë më shumë kufizime në ditët në vijim dhe të bëjnë një plan me fëmijët e tyre për mënyrën e trajtimit të kohës.

“Ajo që mund të jetë më shqetësuese për familjet është kur ndihet sikur kjo ndodh papritur. Prandaj prindër, bëni një plan”.

 

Distancimi social nuk do të thotë antisocializim

Të dy gratë thonë se distancimi social nuk do të thotë antisocializim dhe theksojnë rëndësinë e të dalit jashtë dhe lidhjet me miqtë dhe familjen përmes internetit.

Angela Pyle, e cila jep mësim në Institutin Ontario për Studime në Edukim në Universitetin e Torontos, thotë se është e rëndësishme të lini fëmijët të përdorin imagjinatën e tyre dhe të kenë kohë të lirë “të parregulluar” në mënyrë që ata të mos ndjehen shumë të “bllokuar”.

“Shpesh fëmijët pëlqejnë të luajnë vetëm lojëra imagjinare, u pëlqen të kenë vetëm kukulla të vogla ose kafshë të vogla ose gjëra të tjera, dhe ata thjesht luajnë përmes këtyre skenareve imagjinative. Dhe kjo lloj loje funksionon vërtet mirë përmes FaceTime”.

Kështu, zonja Pyle është dashur të gjejë mënyra për ta mbajtur vajzën e saj shtatë vjeçare të argëtohet në Toronto, ku zyrtarët e komunitetit po këshillojnë të gjithë të praktikojnë distanca sociale dhe shkollat dhe qendrat e kujdesit ditor janë të mbyllura.

“Ne do të luajmë në shtëpinë tonë, do të shkojmë në shëtitje nëpër lagje, udhëtime me biçikletë, udhëtime me skuter”.

“Çdo gjë që na largon nga shtëpia dhe pak udhëtim me biçikletë, pa shkuar në parqe ku mblidhen shumë njerëz”.

Burimi: Telegrafi

/komuniteti