Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Gjërat e rëndësishme që duhet të mbani mend kur fëmija ka sëmundjen e lisë

20.11.2018 - Gjashtë gjëra që duhet t'i mbani mend

Pothuajse të gjithë prindërit ndjehen të tmerruar kur fëmijët e tyre kanë “sëmundje” e njohur si li, kryesisht për shkak të simptomave të pakëndshme që vijnë me të. Sipas një studimi, 90% e fëmijëve kanë sëmundjen e lisë para se të arrijnë moshën 4 vjeçare. Fatmirësisht, kjo sëmundje virale mund të arrijë vetëm një herë në jetën e fëmijës dhe është shumë më e preferuar që ajo të vijë kur fëmija është ende i ri dhe mund të rritë sistemin e tij imunitar, se sa më vonë. Më poshtë ju sjellim disa gjëra të rëndësishme që duhet të mbani në mend kur fëmija juaj ka sëmundjen e lisë, përcjell rtv21.tv

Identifikoni skuqjen

Çdo rast i sëmundjes së lisë është i ndryshëm dhe secili person reagon ndaj tij në mënyra të ndryshme. Disa fëmijë mund të kenë vetëm disa pika të kuqe, ndërsa të tjerët mund të mbulohen nga to. Ato shfaqen së pari pas veshëve, në sqetull, skalp, stomak, këmbë dhe gjoks. Kur shfaqet pika e parë ata kalojnë nëpër 3 faza. Ato fillojnë si gunga të ngurta rozë ose të kuqe që shpërthejnë për disa ditë. Pastaj, ato janë të mbushur me lëngje dhe duken me ngjyrë si portokalli një ditë para se të shpërthejnë. Dhe faza e tretë është kur koret e kuqe duken të mbuluara dhe fluskat e shpërthyera. Është e rëndësishme të theksohet se gungat e reja mund të shfaqen, ndërsa ato të tjera vazhdojnë të shërohen. Në përgjithësi, liat zgjasin rreth një javë, përcjell rtv21.tv

Jepni fëmijës tuaj mjaft kohë për të pushuar

Ashtu si gripi ose ndonjë sëmundje tjetër e butë që një fëmijë po kalon, sëmundja e lisë nuk përbën përjashtim nga ilaçi i pushimit. Është e rëndësishme të mos shtyni një fëmijë për të bërë ndonjë lloj aktiviteti, t’u jepni kohë për t’u ulur dhe për të marrë sa më shumë gjumë, sa kanë nevojë. Sipas një studimi, kur fëmija është i vendosur mirë, kjo mund të ndihmojë në sistemin e tyre imunitar që të luftojë infeksionet dhe viruset si sëmundjen e lisë më shpejt dhe shumë më efektivisht.

Jepni fëmijës tuaj shumë lëngje

Është e rëndësishme që fëmija juaj të inkurajohet të pijë shumë lëngje. Ashtu si me të gjitha sëmundjet, duke pirë shumë ujë mund të ndihmojnë në rreshtimin e sistemit dhe të heqin qafe sëmundjen më shpejt. Uji mund të ndihmojë qelizat e lëkurës të ri-rriten më shpejt, të mbajnë lëkurën e hidratuar dhe për të zvogëluar kruarjet, sepse lëkura nuk do të ndjehet më e thatë. Pra, është e rëndësishme që të inkurajohet rregullisht fëmija juaj të pijë ujë, deri në 8 gota ujë (8 × 250ml) deri në fund të ditës.

Izoloni fëmijën tuaj

Edhe pse për fat të mirë sëmundja e lisë është infeksion viral një herë në jetë, është jashtëzakonisht ngjitëse. Kjo do të thotë se është jashtëzakonisht e rëndësishme që fëmija juaj të mbrohet nga shkolla derisa t’i largohet sëmundja plotësisht. Përveç kësaj, sapo të vini re pikat e para të infeksionit, duhet ta njoftoni menjëherë shkollën në mënyrë që të marrin të gjitha masat e nevojshme për të parandaluar që fëmijët e tjerë të infektohen. Për më tepër, fëmijët me sëmnundjen e lisë duhet të mbahen larg nga të sapolindurit dhe gratë shtatzëna, sepse ato mund të shkaktojnë shumë komplikime për fëmijën dhe nënën në pritje për shkak të faktit se sistemet e tyre imune janë jashtëzakonisht të dobëta, përcjell rtv21.tv

Parandaloni kruarjet

Fëmijët kanë më pak gjasa të kuptojnë se nuk duhet të kruhen se sa të rriturit. Pra, është e rëndësishme për prindin që të marrë të gjitha masat e nevojshme për të parandaluar që fëmija të kruhet. Prindërit gjithashtu mund të vënë disa dorashka ose dorashka në duart e fëmijës kur ata flenë për të parandaluar kruarje gjatë kohës së gjumit. Siç u përmend më herët, jo vetëm që kruarja mund të shkaktojë një infeksion dhe pastaj dhëmbëza, por gjithashtu mund të përhapë sëmundjen edhe më shumë, i cili më pas bëhet një rreth vicioz, përcjell rtv21.tv

Vaksinimi

Mënyra më efektive për të parandaluar linë është vaksinimi. Kjo është arsyeja pse ky infeksion është më i rrallë sot sesa 10 vjet më parë. Sipas CDC, fëmijëve u kërkohet të marrin vaksinën ndërmjet moshës 12 dhe 18 vjeç, para kësaj, ata marrin vaksinë nga mosha 4 deri në 6 vjeç.

Burimi: 21Media

/komuniteti