Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Gjyshet a kishin të drejtë për këto bestytni rreth shtatzënisë?

16.10.2016 - Pjesa më e madhe e legjendave popullore është e bazuar në thëniet e personave më të vjetër.

Nga këto thënie nuk ka shpëtuar as mitet mbi shtatëzaninë, të cilat së fundmi rezultojë të jenë shumë të sakta, transmeton portali arbresh.info

Sipas gojëdhënave barku i ulët është shenjë se nëna nuk do të lindë djalë, por vajzë.

Në vitet e fundit, një numër i konsiderueshëm studimesh kanë zbuluar se idetë e më të vjetërve në lidhje me foshnjat dhe shtatzënitë kanë edhe merita shkencore.

 

Një shtatzëni e vështirë dhe lindje e gjatë do të thotë që do bëhesh me djalë

Studiuesit nuk kanë qenë shumë të sigurtë nëse kjo gjë është e vërtetë, por në vitin 2003, një ekip mjekësh kanë analizuar më shumë se 8 mijë lindje në një spital në Irlanë mes viteve 1997 dhe 2000. Ata kanë gjetur se gratë që kanë lindur djem, kanë përjetuar lindje më të vështrië. Një arsye shkencore lidhur më këtë fakt është se djemtë peshojnë pak më shumë se vajzat.

 

Për të lindur vajzë, mos hani banana

Gjyshet gjithmonë kanë thënë se konsumimi i bananeve gjatë shtatzënis sjell djalë. Në një studim të kryer në vitin 2008, rreth 740 gra që ishin shtatzënë kanë theksuar se kanë konsumuar ushqime me shumë kalori para se të mbetnin shtatzënë. Sipas statistikave, të gjitha ato kanë lindur djem. Gratë që kanë konsumuar ushqim me më pak kalori, kanë lindur vajza. Pra gjyshet kanë pasur të drejtë kur kanë thënë që të hash banane para ngjizjes mund të bëj më një djalë. Ushqimi i mjaftueshëm i kaliumit (të cilat janë të mbushura me banane) ishte i lidhur me djemtë, siç ishin dietat e larta në kalcium dhe natriumi. Megjithatë, Guardian, thekson se ndryshimi i dietës për të ndikuar në gjininë e fëmijës, mund të jetë një lëvizje e rrezikshme, sepse mund të dërgojë drejt injorimit të lëndëve ushqyese tjera.

 

Urthi është një paralajmërues i një fëmije me flokë

Këtu është një fakt i tmerrshëm për foshnjat: Diku në tremujorin e dytë të shtatzënisë, ata zhvillojnë një shtresë flokësh të gjata në të gjithë trupat e tyre, të quajtur lanugo – dhe diku në tremujorin e tretë, ata e derdhin dhe hanë. Masa e parë e një fëmije, në fakt, është mbetjet e tretura të flokëve të tyre të trupit. Megjithatë, flokët në kokë janë tjetër histori. Ndërsa të gjitha foshnjat kanë lanugo në barkun e nënës, jo të gjitha foshnjat lindin me flokë. Në vitin 2006, një studim i kryer për revistën Birth, ka gjetur se gratë që raporonin se po vuanin nga urthi kanë lindur fëmijë me flokë, në krahasim me nënat që nuk e kanë ndjerë këtë. Studiuesit theksojnë se ndryshimet hormonale kontribuojnë në rritjen e flokëve në mitër.

Burimi: arbresh.info

/komuniteti