Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Këshilla për ato që përdorin kontraceptivë orale

09.08.2011 - Keshilla per ato qe perdorin kontraceptive orale:

1. Pilula te pihet ne nje orar te njejte cdo dite.

2. Pirja fillohet diten e pare te menstuacioneve dhe jo me vone se dita e peste).

3. Respektohet rradha (pilula e pare / diten e pare...)

4. Kur cikli ka 28 tableta (placebo ose hekur) pirja nuk ndalohet kurre.

5. Ne rast harrese:

< se 12 ore: pihet nje tablete menjehere sa kujtohemi dhe vazhdohet pirja normalisht.

> se 12 ore: vazhdohet pirja (por mbrojtja eshte jo e sigurte), prandaj, konsultohu dhe perdore nje metode tjeter.

6. Ne rast crregullimesh digjestive

- nauze: vazhdo pirjen (nuk quhesh e mbrojtur) dhe kombinoje me nje metode tjeter.

- te vjellat ne 3 oret qe pasojne pirjen: pihet nje tablete menjehere pas te vjellave.

7. Spotting (gjakosje nen KO): vazhdo pirjen dhe konsultohu.

8. Kur pas pirjes se nje plakete, nuk vijne nienstruacionet, vazhdohet pirja dhe kerkohet konsultim.

9. Ne rast se shfaqen shqetesirne, rnigrena, vazhdo pirjen dhe kerko konsultim.

/komuniteti