Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Prindër - fëmijë: Një lidhje e thellë psikofizike

22.02.2012 - Ne qytetin e Filadelfias, shtetit te indianes-SHBA, nje ekip studiuesish te Purdue University ka kryer nje studim mbi nje kampion prej 633 prinderish dhe respektivisht 1251 femije midis moshes 33 vjec.

Mireqenia e nje prindi varet nga ajo e femijeve te tij

Te dhenat e mbledhura treguan se ndonese pasardhesit e arrijne pjekurine e plote fizike dhe psikologjike, prinderit vuajne statusin mendor dhe fizik te shendetit te femijeve.

Nje burre dhe nje gura i/e suksesshme, me nje pune, me femije dhe nje jete plot me impenjime risigurojne te atin ose te emen, dhe cdo prind te moshesh 40 e 60 vjec, tregon gjendje te forte stresi kur behet i vetedijshem per nje situate vecanerisht te veshtire ku femija e tyre mund te gjeje (divorc, veshtiresi ekonomike dhe varesi nga droga).

Nga ana tjeter mosha e trete e perjeton ne menyre me te qete nese femija jeton nga ana tjeter nje jete te lumtur dhe te permbushur.

Kjo ndjeshemri eshte eshte rezultat i nje instikti qe mban te bashkuar prinderit dhe femijet me nje lidhje te pathyeshme, qe vazhdon edhe kur prinderit tashme jane te moshuar dhe do te kene te njejten nevoje per kujdes dhe vemendje.

Pervec kesaj, rezulatatet e kerkimit nuk variojne ne baze te afersise apo largesise se pasardhesve; transferimi ne nje qytet tjeter apo bashkejetesa ne te njejten cati nuk ndikon aspak mbi efektet qe gjenden tek prinderit, qe ndjenje lidhjen me femijet e tyre gjithmone e me te forte.

Lidhja prinder - femije

Vetem kur femijet rriten ti e kupton se sa e veshtire eshte qe te jesh nje prind i mire: Eshte puna me e veshtire ne bote, por duhet ta pranojme eshte vetem e komplikuar.

Per fat te keq, nuk ka kurse ne shkollat qe mesojne se si per te rritur nje femije dhe sensi i mire humbet me kalimin e kohes. Pavaresisht kesaj, te ndjekesh instiktin eshte thelbesore, si edhe te perpiqeni per te bere me te miren, dashuria ne lidhje me nje femije duhet te tregohet dhe te perdoret per ta rritur ate, nuk ka metode me te mire se kjo.

Kur beheni prinder, kjo mbetet per te gjithe jeten dhe rezultatet e mbledhura nga kerkimi amerikan nuk jane te habitshme; doktoresha Karen Fingerman, e specializuar ne psikologji, vuri ne dukje se si zgjidhja e konflikteve (e gjenerateve ose te nje natyre tjeter) mes prinderve dhe femijeve eshte e domosdoshme per mireqenien shendetesore e te dyve, sidmos te nenes dhe babait.

Duke u perballur me kohen qe kalon do te jete me e thjeshte nese ka nje qetesi te shpirtit dhene vetem per nje dashuri te ndersjellte.

Prind nuk lind dhe nuk eshte gjithmone e thjeshte te pershkosh nje rruge te duhur ne edukimin e femijeve; edhe pse eshte e natyrshme qe veprimet e tyre ndikojne ne jetet e prinderve, eshte mire te shkeputesh per te mposhtur forcen e pameshireshme te kohes.

Prekshemria dhe perkrahja jane te rendesishme, por nese e doni nje femije eshte e drejte per ta lene te jetoje ne menyren e vet dhe te shpresoni qe te kete gjithmone nje doze te mire fati dhe buonsensi.

Nje dite do te jene ata qe do te kujdesen per prinderit e tyre dhe eshte e nevojshme per te nderrmarre nje udhetim qe te rritet ne te gjitha drejtimet. Kini besim te aftesite e tyre./infoalbania/

/komuniteti