Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Si t’i ndihmoni fëmijët të përballen me jetën pa shkollë

24.03.2020 - Fëmijët do të jenë jashtë shkollës për një periudhë të pacaktuar kohore për shkak të Coronavirusit.

Disa ka të ngjarë të jenë në ankth, kështu si mund t’i ndihmojnë prindërit ta përballojnë?

Miliona fëmijë presin me padurim një pranverë, dhe ndoshta një verë, pa përgjegjësi dhe rutinë. Por, këto nuk janë kohë normale – ka të ngjarë të duhet të kalojnë ditë dhe netë brenda shtëpisë me prindër ose kujdestarë. Ata nuk do të kenë shumë kontakte personale me miqtë dhe, për adoleshentët, anulimi i provimeve do ta bëjë një kohë të vështirë edhe më shqetësuese të vitit, transmeton Telegrafi

“Është stuhia e përsosur për prindërit dhe fëmijët,” thotë Sam Cartwright-Hatton, profesor i psikologjisë klinike të fëmijëve në Universitetin e Sussex.

“Nuk është vetëm fakti që ata do të bashkëpunojnë së bashku. Gjithashtu, do të stresohen shumë sepse në krye të asaj që ndjehen të rinjtë, prindërit janë të shqetësuar për punë, furnizime ushqimore, duke paguar hipotekën, të tjera faktura”.

 

Rutinë konstante

Ndërsa familjet fillojnë këtë eksperiment të detyruar në jetesën e mbyllur, na rekomandohet t’i mbajmë të argëtuar duke vendosur një rutinë të qartë, veçanërisht për fëmijët më të vegjël – të tilla si një ose dy orë detyra të shkollës në mëngjes ose një kohë të caktuar për punë artizanale pasdite.

Prindërit duhet të luajnë me ta dhe të inkurajojnë ata me një natyrë aventureske që ta vlerësojnë situatën si një “aventurë”. Kjo qasje nuk do të funksionojë për fëmijët më të ndjeshëm që do të kenë nevojë për siguri shtesë.

 

Dilni jashtë, nëse mundeni

Dalja jashtë nuk do të jetë aq e lehtë sa zakonisht, gjë që mund të shtojë një ndjenjë të klaustrofobisë si qasja pranverë dhe verë. Ata me kopshte inkurajohen t’i përdorin ato për ajër të pastër dhe stërvitje.

“Duhet të ketë një ekuilibër midis shëndetit mendor dhe fizik, në varësi të asaj që është pjesa tjetër e informacionit zyrtar,” thotë Eva Lloyd OBE, profesore e fëmijërisë së hershme në Universitetin e Lindjes së Londrës.

 

Jini të gatshëm për të ndryshuar

Prof Lloyd thotë se familjet duhet të bëjnë një “vlersim” në fund të çdo jave për të diskutuar se si aranzhimi është duke shkuar.”Do të jetë sfiduese”, thotë ajo. “Nëse nuk po funksionon, njerëzit do të duhet ta ndryshojnë atë. Ne duhet t’i përfshijmë fëmijët në diskutime. Nga mosha rreth dy vjeç ata do të duan të kenë një kontribut.”

 

Kur do të mbarojë?

Në kohën më të mirë, fëmijët janë të prirur të pyesin: “A jemi pothuajse atje akoma?” apo “A ka mbaruar gati?” Shpjegimi i fjalës “të pacaktuar” mund të jetë problematik.

“Për fëmijët e vegjël është një koncept në zhvillim,” thotë Prof Lloyd. “Ju i bëni ata të imagjinojnë pushimet verore, se do të ishin të gjata si ato, por jo aq shumë argëtuese”.

Burimi: Telegrafi

/komuniteti