Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Si ta keni në kontroll një mbarëvajtje të shëndetshme dhe të suksesshme të shtatëzanisë

02.03.2020 - Shëndeti i një gruaje është thelbësore për shëndetin e mirë të foshnjës së saj. Gratë që hanë mirë dhe ushtrojnë rregullisht së bashku me kujdes të rregullt prenatal, kanë më pak të ngjarë të kenë komplikime gjatë shtatëzanisë.

Poashtu, shkruan Healthline kanë më shumë të ngjarë të lindin me sukses një fëmijë të shëndetshëm.

Doza e rekomanduar e acidit folik dhe roli mbrojtës përgjatë shtatëzanisë

Ushqimi i një diete ushqyese gjatë shtatëzanisë është e lidhur me zhvillimin e mirë të trurit të fetusit, një peshë të shëndetshme të lindjes dhe zvogëlon rrezikun e shumë defekteve të lindjes përcjell Gazeta Shneta.

Një dietë e ekuilibruar gjithashtu do të zvogëlojë rreziqet e anemisë, si dhe simptoma të tjera të pakëndshme të shtatzënisë, si lodhja dhe sëmundja e mëngjesit.

Një dietë e mirë-ekuilibruar e shtatzënisë përfshin: proteina, vitaminë C, kalcium, fruta dhe perime, ushqime të pasura me hekur, yndyrë adekuate si dhe acid folik.

Shumica e ushqyesve të nevojshëm gjatë shtatëzënësisë duhet të vijnë nga ushqimi, por shtesat para lindjes si vitaminat luajnë një rol të rëndësishëm.

Acidi folik (folati) është një vitaminë B që është shumë e rëndësishme për gratë shtatzëna.

Shtojcat e acidit folik të marra disa javë para shtatzanisë dhe për 12 javët e para të shtatëzanisë janë zbuluar se ulin rrezikun e lindjes së një fëmije me defekt të tubit nervor siç është spina bifida.

Shumica e vitaminave prenatale përmbajnë 1 miligram acid folik.

Poashtu, ushtrimi i moderuar nuk konsiderohet vetëm i sigurt për gratë shtatzëna, por inkurajohet dhe mendohet se do të përfitojë nga nëna dhe fëmija në rritje.

Ushtrimi i 30 minutave në ditë është vërtetuar se ndihmon në qarkullimin, forcimin e muskujve dhe ul stresin.

Përveç të gjitha simptomave që shoqërojnë shtatzëninë, gratë shtatzëna janë më të ndjeshme ndaj infeksioneve të caktuara, si ftohja e zakonshme ose gripi.

Është e rëndësishme të bisedoni me mjekun tuaj për trajtimet që janë të sigurta për t’u përdorur për çdo sëmundje gjatë shtatëzanisë.

Shumë ilaçe dhe shtesa të zakonshme të tilla si aspirina dhe ibuprofen nuk rekomandohen gjatë shtatëzënësisë.

Vlen të ceket për fund se pjesëmarrja në të gjitha kontrollet e kujdesit para lindjes do të ndihmojë mjekun tuaj të monitorojë me kujdes ju dhe fëmijën tuaj në rritje gjatë gjithë shtatëzanisë.

Do t’ju japë gjithashtu një kohë të caktuar për të pyetur mjekun tuaj për ndonjë shqetësim që keni në lidhje me shtatzëninë. 

Burimi: gazetashneta

/komuniteti