Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Tema

Stresi te shtatzënat ndikon te fetusi

05.08.2011 - Nje studim i realizuar ne Gjermani sugjeron se stresi te cilin e perjetojne shtatzenat mund te kete ndikim te perhershem te femija.

Rezultatet e publikuara ne revisten “Translational Psychiatry” tregojne se stresi i shprehur te shtatzenat sjell deri te ndryshimet biologjike te receptoret per hormonet e stresit te femijet.

Shkencetaret besojne se keto ndryshime ne te ardhmen mund te sjellin deri te zvogelimi i kontrollimit te stresit, por edhe deri te zhvillimi i semundjeve mendore dhe problemeve me sjellje.

Ne studim jane shfrytezuar te dhenat nga 25 femra dhe femijet e tyre, te cilet tash jane ne moshe nga 10 deri ne 19 vjec.

Hulumtuesit prane Universitetit te Konstanzes qe e kane realizuar kete studim, planifikojne te bejne kerkime shtese ne te cilat do te perfshihen me shume nena dhe femije./infoalbania/

/komuniteti