Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/Java e 36 e shtatëzanisë

Si po rritet fëmija juaj

Urime! Në fund të kësaj javë, shtatëzania juaj do të ketë arritur kohën e plotë të pritjes – që do të thotë se fëmija juaj mund të lindë në çdo ditë tani. (Fëmijët që lindin para 37 javëve janë premature, dhe ata që lindin pas 42 javëve janë postmature.) Foshnjat janë të ndryshme por përgjithësisht në javën e 37 ata peshojnë rreth 2.86 kg.

Zhvillimi i fetusit – java e 36 e shtatëzanisë

Fëmija juaj vazhdon të shtojë në peshë rreth 28 gram në ditë. Ai peshon gati 2,7 kilogram dhe është rreth 47 centimetra i gjatë nga koka deri në majën e këmbës.

Ju mund të filloni të ndjeni një presion në rritje në pjesën e poshtme të abdomenit dhe të ndjeni se fëmija është duke rënë gradualisht. Kjo quhet angazhim, dhe mushkëritë e stomaku juaj më në fund do të lirohen paksa – frymëmarrja dhe ngrënia do të bëhen më të lehta. Megjithatë, ecja në këmbë mund të bëhet gjithnjë e më e sikletshme – disa gra thonë se ndjehen sikur fëmija do ju dalë jashtë. Gjithashtu, ju mund të vazhdoni të ndjeheni sikur keni nevojë të shpeshtë për të shkuar në WC. Furnizohuni me ushqimet e fundit që ju duhen në udhëzuesin tonë për të ushqyerit e mirë.

Gjatë vizitës tuaj javore, mjeku ose mamia juaj mund të kontrollojnë për të parë nëse ju keni filluar të zgjeroheni (kur zverku juaj hapet) dhe të shuheni (kur zverku juaj dobësohet). Mamia do të kontrollojë gjithashtu se në çfarë pozicioni është foshnja, në mënyrë që të vlerësojë se sa ka rënë fëmija në legen. Ky informacion do të futet në të dhënat tuaja të lindjes në mënyrë që kur ju të shkoni për të lindur mamia të dijë pozicionin e fëmijës tuaj.

Si po ndryshon jeta juaj

Ju mund të filloni të ndjeni një presion në rritje në pjesën e poshtme të abdomenit tuaj dhe të vëreni se fëmija është duke rënë gradualisht. Kjo gjë quhet angazhim, dhe mushkëritë e stomaku juaj më në fund do të lirohen disi, kështu që frymëmarrja dhe të ushqyerit do të jenë më të lehta. Megjithatë, ecja në këmbë mund të bëhet gjithnjë e më e pakëndshme – disa gra thonë se ato ndihen sikur fëmija do u dalë jashtë. (Mos u shqetësoni, ajo nuk mund të ndodhë.) Ju mund të ndjeheni sikur keni nevojë për të urinuar gjatë gjithë kohës. Praktikimi i ushtrimeve të legenit mund t’ju ndihmojë.

Mund të jetë e vërtetë kjo gjë? Mësoni të dalloni shenjat e vërteta të lindjes. Në rast se e keni të vështirë të lidheni me partnerin tuaj, siguroni një telefon celular. Sigurohuni se automjeti juaj ka gjithmonë naftë për t’ju çuar në spital dhe se e dini mirë rrugën dhe vendin ku mund të parkoni. Sigurohuni se keni dikë të gatshëm për t’ju shpënë në spital nëse partneri juaj vonohet. Është gjithashtu një ide e mirë nëse i rishqyrtoni fazat e lindjes me partnerin tuaj në mënyrë që të dy të jeni gati për ditën e madhe. Së fundi, bëjini një prerje flokëve tuaj tani në mënyrë që të dukeni mirë në foto – ju mund të mos keni kohë më vonë!

Jeni duke pritur binjakë? Ne kemi një udhëzues të veçantë për lindjen, vetëm për ju. Plus disa këshilla mbi kujdesin për binjakët pasi ata të kenë lindur. Nëse ju doni të dini nëse është e sigurtë për binjakët që të flenë në të njejtin krevat – lexoni.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Shanset janë që ju të mos ju nevojitet të dini se çfarë të bëni në raste urgjente të lindjes në shtëpi, por gjithsesi kërkoni një informacion rreth kësaj tek mamia juaj.

/komuniteti