Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Ekzema tek foshnjat

Ekzema është një sëmundje e lëkurës, që shkaktohet nga trashëgimia apo alergjia e shkaktuar nga arna të gungave të vogla të kuqe ose foshnjeve në kokë, fytyrë dhe faqe. Ky është veçanërisht pezmatim atopik i lëkurës, i cili është lloji më i zakonshëm i ekzemës që mund të ndikojë në foshnja. Ky problem i lëkurës, mund të ndodhë tek foshnjat e moshës në mes të dy deri në gjashtë muajshe dhe zakonisht zhduket në moshën në mes të dy deri në tre vjeç. Kjo mund të jetë shumë irrituese dhe e dhimbshme për fëmijët.

Shkaktarët

Ekzema ose alergjia e lëkurës, mund të shkaktohet nga qumështi ose ushqimi i fëmijës. Ushqyerja me gji për foshnjet mund të jetë alergjike për shkak të shprehive të nënës në të ushqyer. Nëna duhet të testohet për të ditur shkaktarët e alergjisë. Mjeku do të ju përshkruajë qumështin, i cili është kompatibil me sistemin e fëmijës. Enfamil Nutramigen, Similac Alimentum, janë qumështet të cilët rekomandohen për fëmijët me ekzemë.

Simptomet

Kruajtja, skuqja, dhimbja, ethet, infeksioni dhe flluskat janë disa nga simptomat, por testi do të konfirmojë sëmundjen. Pediatëri duhet të konsultohen në rast të ashpërsisë së sëmundjes dhe shtëpia nuk është e përshtatshme për trajtim.

Trajtimi i ekzemës tek foshnjat apo vogëlushët

Pediatëri alopatik mund të ju përshkruajë një kremë me përqindje të hidrokortizonit për të lyer lëkurën e fëmijës. Ilaçi më i mirë është njomësi i lëkurës për të kuruar këtë sëmundje. Ai mund ta qetësojë lëkurën e infektuar. Preferohet të përdorni vaj të pastër bajamesh dhe për kruarje losion kalamine i cili është e shumë i mirë për ta përdorur. Një antihistaminë mund të rekomandohet, por mjeku nuk do ta rekomandojë atë për fëmijët nën moshën pesë muajshe. Larja nuk duhet të jetë e shpeshtë. Vaji i fëmijëve mund të përdoret duke e derdhur në ujë për ta mbajtur lëkurën fëmijës të njomë.

Parandalimi

Lëkura e fëmijëve është shumë e ndjeshme dhe trajtimi i gabuar mund ta irritojë lëkurën edhe më shumë. Njomësi natyral nuk duhet ta ketë aromën e fortë, nëse dëshironi ta përdorni për të qetësuar problemin me lëkurën e fëmijës. Mundohuni ti shmangni gjërat që përkeqsojnë sëmundjen si përdorimi i ngjitësve, ngjyrave, përdorimi i shpeshtë i njomësve, lubrifikantët, nikeli në pullat e pantalonave, dredhkat e helmit, leshi apo materialet irrituese dhe përdorimi i kremave steroide.

Masat paraprake

• Shmangni losionet e foshnjave, shampot e foshnjave dhe kremat e diellit të cilat poashtu mund të shkaktojnë alergji tek foshnjat.

• Përdorni sapunë pa aromë, me bazë ushqyesish, duke u siguruar që këto nuk shkaktojnë ekzemë tek fëmijët.

• Uji i vakët mund të përdoret për të larë foshnjen dhe vaji natyror mund të shtohet për të shmangur këtë problem.

• Mbani lëkurën e fëmijës të njomë duke përdorur vaj ulliri, thjeshtë për përdorim të përditshëm.

• Përpiquni të përdorni detergjent të pastër lavanderi dhe sodë të thjeshtë buke, për përdorim për rrobat e foshnjës.

• Shmangni kruarjen e tepërt për të shmangur përhapjen e bakterieve dhe irritimin.

• Shmangni qumështin e lopës, kikirikët, vezët, peshkun, grurët, dhe sojën, e cila mund të jetë shkaku i alergjive dhe ripërdorni këto pas një jave pushim, vetëm për të identifikuar gjërat alergjike.

• Vishni fëmijën me rrobe komforte dhe fibra natyrale.

• Mbani ajrin e shtëpisë të pastër nga pluhuri.

/komuniteti