Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Morrat e kokës

Morrat e kokës: Çfarë duhet të dinë prindërit

Morrat e kokës nuk janë bartës të sëmundjeve

Diktimi i një pikle të vogël, të bardhë në flokët e fëmijës tuaj, mjafton për të bërë shumë panik tek prindërit. Por ato zakonisht nuk janë të dëmshme. Këtu, do ti gjeni disa informacione që duhet ti merrni për të kontrolluar infektimin me morrat e kokës.

Çfarë janë morrat e kokës?

Morrat e kokës janë insekte të vogla me gjashtë këmbë që kapen për kokë dhe qafë, dhe ushqehen me gjakun e njeriut. Çdo morr ka të bëjë me madhësinë e një farë susami dhe mund të jetë e vështirë për ta lokalizuar. Vezët e morrave, të quajtura thërrija, janë të ngjitura mbi qime pranë kokës dhe mund të jetë edhe më e vështirë për ti parë.

Kush i merr morrat e kokës?

Morrat e kokës janë më të zakonshme te fëmijët e vegjël, që marrin pjesë në qendra të kujdesit ditor, parashkollorë, apo të shkollës fillore. Fëmijët e kësaj moshe, shpesh luajnë së bashku nga afër dhe me më shumë kontakte flokë-për-flokë, si dhe mund të ndajnë brushat, kapelet, kapëset e flokëve, dhe të ngjashme. Të rriturit që jetojnë me fëmijët, gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të ekspozimit ndaj morrave të kokës.

Si përhapen morrat e kokës?

Morrat zakonisht përhapen nëpërmjet kontaktit direkt nga koka në kokë, që lejojnë dëmtuesit për zvarritje nga flokët e një personi në një tjetër. Morrat mund të mbijetojnë për një periudhë të shkurtër në veshje apo sende të tjera personale. Morrat nuk mund të kërcejnë ose fluturojnë nga një person në tjetrin.

Si ti lokalizoni morrat e kokës?

Edhe pse morrat dhe thërrijat e tyre janë të vogla, ato janë të dukshme me sy të lirë. Morrat e kokës mund të jetë të bardhë, kafe, ose gri e errët. Ato më shpesh gjenden në flokë, në pjesën e pasme të qafës ose pas veshëve. Thërijat janë pikla të rrumbullakëta ose ovale që janë të ngjitura fort për qime afër kokës. Nëse ju përpiqeni të nxirrni thërijat jashtë, ato nuk do të lëvizin. Hulumtimet e fundit tregojnë që krehja e flokëve të lagura është një mënyrë ideale për të lokalizuar infektimin.

Simptomet e morrave të kokës

Diktimi i një morri ose nje nimfe (morri i mitur) është shpesh shenja e vetme e një infektimi. Prania e një thërije nuk e konfirmon një infektim. Në shumë fëmijë, morrat e kokës nuk shkaktojnë asnjë siklet. Kur paraqiten simptomat, problemi më i zakonshëm është kruarja, që mund të fillojë me javë ose muaj pasi që jeni infektuar me morra.

Alergjitë e morrave të kokës

Kruarja është e lidhur me morrat dhe shkaktohet nga një reaksion alergjik pas kafshimit të morrit. Kruarjet e shpeshta mund të çojnë në plagë ose lëkurë të papërpunuar të kokës. Edhe pse të rralla, plagët e lidhura me kruarjen mund të infektohen nga bakteret e lëkurës. Telefononi menjëherë një mjek, nëse lëkura bëhet e kuqe, e fryrë, ose e dhimbshme, apo nyjet limfatike në qafë bëhen të ndjeshme. Këto janë shenja të një infektimi të lëkurës.

Nëse dyshoni për morra të kokës

Morrat e kokës nuk largohen vetvetiu. Nëse dyshoni që fëmija juaj është infektuar, këto janë hapat që duhet ti merrni menjëherë. Thërrisni mjekun për të konfirmuar diagnozën. Lajmëroni qendrën e kujdesit ditor apo shkollën e fëmijës që edhe fëmijët tjerë të kontrollohen. Ekzaminoni të gjithë pjesëtarët e shtëpisë për shenja të morrave. Përfundimisht, trajtoni të gjithë të infektuarit njëkohësisht.

Shpëtimi i flokëve nga morrat

Ju mund të gjeni trajtime të ndryshme mbi mbytjen e morrave. Ato janë te bëra nga ekstraktet e ‘chrysanthemums’ ose një version sintetik që është i ngjashëm. Që të dyja konsiderohen të sigurta. Këto produkte vrasin morrat që jetojnë, por jo edhe thërijat. Ndiqni udhëzimet në etiketë me kujdes për sa kohë medikamenti duhet të lihet në flokë dhe si duhet të lahen. Mos i lani flokët për 1-2 ditë më pas. Trajtimi i dytë rekomandohet 9 deri ne 10 ditë më vonë. Nëse që të dy trajtimet nuk kanë sukses, atëherë kontaktoni mjekun tuaj për një trajtim më të fuqishëm.

Shpëtimi i shtëpisë nga morrat

Edhe pse morrat nuk mbijetojnë gjatë në shtrat, është më mirë për të larë qarqafët nëse dikush është duke u trajtuar për morrat. Veshjet e veshura në 48 orët e fundit duhet të lahen në ujë të nxehtë. Ndërsa prindërit thonë që të pastrojnë edhe karantinën e kafshëve, ekspertët thonë se kjo nuk është e nevojshme. Nëse fëmija juaj fle me një lodër të preferuar prej pelushi, mbajeni atë në tharëse të nxehtë për 20 minuta. Kjo duhet të vrasë çdo virus të mërzitshëm.

Mjetet shtëpiake për morra të kokës

Disa prindër thonë se majonezi, uthulla e bardhë, ose vaji i pemës së çajit janë mjete efektive të natyrshme për morrat e kokës. Majonezi thuhet se mbyt morrat nëse aplikohet në mënyrë të shpeshtë duke e mbajtur edhe gjatë natës nën një kapele dushi. Uthulla thuhet se zgjidh ngjitësin që mban thërijat të ngjitura në flokë. Por përderisa nuk ka ndonjë fakt shkencorë që mbështet këto ilaçe shtëpiake, pediatërit thonë që s`ka asnjë të keqe në përpjekje të tyre, por mos i përdorni ato si trajtim parësor.

Krehërit me dhëmbë të dendur

Një trajtim shtesë i morrave të kokës është trajtimi me krehër me dhëmbë të dendur. Ky krehër ka dhëmbë të mirë të mjaftueshem për ti tërhequr morrat dhe thërijat e tyre. Pengesa e vetme është se kjo kërkon kohë dhe durim për të krehur çdo thërrije të fundit nga flokët e fëmijës. Por, nëse e bëni në mënyrë të duhur, ju mund ti shmangeni përdorimit të shampove mjekësorë. Sidoqoftë, kjo mund të jetë më efektive, nëse pas krehjes përdorni shampo mjekësorë që të heqni qafe çdo thërrije.

Mitet e morrave të kokës

Morrat e kokës nuk janë problem i klasave të ulëta, as shenjë e higjienës së keqe. Ato ndikojnë tek fëmijët e të gjitha niveleve të të ardhurave, klasave shoqërore, dhe pastërtisë. Morrat mund të mbijetojnë nën uje për deri në gjashtë orë, kështu që fëmijët të cilët lahet rregullisht janë po aq të rrezikuar. Lajm i mirë është morrat nuk janë bartës të ndonjë sëmundjeje.

Morrat e kokës në shkollë

Sipas raportimeve të fundit të AAP, një fëmijë i shëndetshëm nuk duhet të jetë i kufizuar nga shkolla për shkak të morrave. Ata rekomandojnë që fëmija të qëndrojë në klasë, por të shmangë kontaktet kokë më kokë, me të tjerët. Pas trajtimit, vezët e vdekura mund të qëndrojnë në flokët e fëmijës, deri sa të jenë hequr. Disa shkolla kanë rregulla të tjera ”pa thërija”, që do të thotë vezët se duhet të hiqen para se fëmija të kthehet në klasë. AAP e dekurajon këtë politikë. Heqja e thërijave pas trajtimit nuk është e nevojshme, për të parandaluar përhapjen.

Mbrojtja ndaj morrave të kokës

Nëse keni fëmijë të vegjël, për fat të keq, ju shumë pak mund të bëni për të shmangur morrat e kokës. Fëmijët janë fëmijë, ata vënë kokat e tyre së bashku apo luajnë kokë më kokë së bashku, atëherë mund të themi se kjo është e vështirë të shmanget. Mbrojtja juaj më e mirë, është që të kontrolloni flokët e e kokës së fëmijës tuaj rregullisht, kështu që ju mund të arrini infektimin në fazë të hershme. Trajtimi i shpejtë do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së tyre, tek pjesëtarët tjerë të familjes.

Lenda (12 vite më parë)
Me falni ku mund ta gjej kete kreher me dhembe te dendur? Ju lutem me ndihmoni!

/komuniteti