Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Presioni i lartë i gjakut tek fëmijët

E rëndësishme është që hipertensioni të zbulohet sa më herët

Rreth 3% e fëmijëve kanë tension të lartë. Tek foshnjet, zakonisht shkaktohet nga lindja e parakohshme apo problemet me veshkat dhe zemrën. Përderisa hipertensioni është shumë më i zakonshëm në mesin e të rriturve, shkalla në mesin e fëmijëve është në rritje, një trend që ekspertët e lidhin me rritjen e obezitetit në fëmijëri.

Shumë fëmijë dhe adoleshentë me tension të lartë, nuk kanë probleme të tjera shëndetësore, por kanë një histori familjare me hipertension dhe një mënyrë jetese jo të shëndetshme, një dietë të keqe, peshë të tepërt, stres dhe aktiviteti të pamjaftueshëm fizik.

Nëse ai nuk trajtohet, tensioni i lartë i gjakut mund të çojë përfundimisht në dëmtimin e zemrës, trurit, veshkave, dhe syve. Por në qoftë se është zbuluar që në fillim, monitorohet dhe trajtohet, një fëmijë me presionin e lartë të gjakut mund të bëjë një jetë aktive, normale.

Çfarë është presioni i lartë i gjakut?

Presioni i gjakut, është presioni që gjaku ushtron kundër mureve të enëve të gjakut, si pompat e zemrës. Presioni rritet kur zemra kontrakton dhe shtyn gjakun në enë dhe e ul kur zemra relaksohet, por ka gjithmonë një sasi të caktuar të presionit në arterie.

Presioni i gjakut drejtohet nga dy forca fizike - njëra nga zemra, si ajo pompa e gjakut në arterie dhe përmes sistemit të qarkullimit dhe tjetra nga arteriet të cilat e rezistojnë këtë fluks të gjakut.

Presioni i gjakut ndryshon nga minuti në minutë dhe është i ndikuar nga aktiviteti dhe pjesa tjetër, temperatura e trupit, dieta, gjendja emocionale, sjellja dhe medikamentet.

Shkaktarët e presionit të lartë të gjakut

Në shumë raste, hipertensioni duket se zhvillohet me moshën. Si rezultat, fëmija juaj mund të mos tregojë shenja të tensionit të lartë si një i mitur, por mund ta zhvillojë atë gjendje duke u rritur. Fëmijët të cilët janë mbipeshë, janë shumë më të prirur të kenë hipertension (si edhe probleme të tjera shëndetësore). Kështu, zakonet e mira ushqimore (pa mbi konsumim dhe pa theksuar ushqime me yndyrë të lartë) dhe aktiviteti i madh fizik janë të rëndësishëm gjatë viteve të hershme të fëmijërisë (dhe për pjesën tjetër të jetës).

Në shumicën e rasteve të presionit të lartë të gjakut, të ndryshme nga ato raste të shkaktuara nga obeziteti, asnjë shkak tjetër i njohur nuk mund të identifikohet. Megjithatë, kur bëhet fjalë për hipertension të rëndë të fëmijëve, ai zakonisht është një simptomë e një tjetër problemi serioz, i tillë si sëmundja e veshkave apo anomalitë e zemrës, ose të sistemit nervor ose endokrin.

Pse shfaqet presioni i lartë i gjakut tek fëmijët?

Sëmundjet përfshijnë zemrën dhe sëmundjen e veshkave. Disa sëmundje mund të shkaktojnë tension të lartë te fëmijët, si dhe tek të rriturit. Sikurse të gjithë llojet e hipertensionit të mesëm (sekondar), pasi që është zgjidhur problemi kryesor, shtypja e gjakut zakonisht kthehet në atë normale.

Medikamentet

Disa medikamente mund të shkaktojnë tensionin e lartë të gjakut, por kur ata janë ndërprerë, presioni i gjakut zakonisht kthehet në normale. Ky është një shembull tjetër i hipertensionit të mesëm.

Faktorë kontribues

Në shumë raste, mjekët nuk mund të përcaktojnë shkakun e drejtpërdrejtë të presionit të lartë të gjakut tek fëmijët. Ky lloj tensioni është i njohur si primarë apo hipertension “esencial”. Edhe pse shkaku i saktë nuk është diagnostikuar, mjekët realizojnë një sërë faktorësh të cilët mund të kontribuojnë në sëmundje, duke përfshirë:

o Historinë familjare

o Peshën e madhe apo obezitetin

o Racën, sidomos të rrezikuar janë afro-amerikanët

Preventiva

Është shumë e rëndësishme që hipertensioni të zbulohet sa më herët. Është e rekomandueshme tani që të gjithë fëmijët të kontrollojnë presionin e gjakut duke filluar që në moshën tre vjeç, dhe më herët për ata të cilët janë në rrezik të lartë. Kjo përfshin foshnjat e lindura parakohe apo ato me peshë të vogël, të cilat kanë patur qëndrim më të zgjatur apo më të vështirë në spital. Kjo gjithashtu përfshin fëmijët që kanë sëmundje të lindura të zemrës, të cilët kanë marrë medikamente që mund të rrisin presionin e gjakut, ose që kanë ndonjë kusht tjetër që mund të çojë në presionin e lartë të gjakut.

Fëmijët mbipeshë kanë më shumë gjasa për të zhvilluar hipertension (si edhe probleme të tjera shëndetësore), prandaj kontrolloni konsumimin e kalorive të fëmijës tuaj dhe sigurohuni që ai bën mjaft ushtrime. Madje, rënia relativisht e vogël në peshë apo rritja e vogël në aktivitetin fizik, mund të parandalojë hipertensionin tek fëmijët mbipeshë.

Hapi tjetër drejt reduktimit te presionit të gjakut tek fëmija juaj është kufizimi i kripës në dietën e tij. Duke hequr dorë nga përdorimi i kripës në tryezën tuaj dhe kufizimi i ushqimeve të kripura mund të ndryshojnë hipertensionin e butë dhe ndihmon të ulë seriozisht nivelet e presionit të gjakut./bebaime.com/

/komuniteti