Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Sëmundja e difterisë tek fëmijët

Fazat e difterisë

Difteria dikur ishte një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes tek fëmijët

Difteria është një infeksion bakterial që ndodh shpejtë dhe përhapet lehtë, që ndikon në fytin dhe hundën e një personi. Fëmijët nën moshën pesë vjeç dhe të rriturit mbi moshën gjashtëdhjetë vjeç janë në rrezik të veçantë të infeksionit të difterisë, si dhe njerëzit të cilët jetojnë në kushte të papastra dhe të mbushura me njerëz, njerëzit të cilët janë të keq ushqyer, dhe të dy palët, të rriturit dhe fëmijët që nuk janë vaksinuar. Në Amerikë dhe Evropë difteria është e rrallë, por ajo është ende e zakonshme në vendet në zhvillimin, ku vaksinimi nuk përfshihet në bazë rutinore.

Infeksioni i difterisë është shumë ngjitës dhe kalon lehtë nga një person i cili është i infektuar ne njerëz të tjerë me anë të kollitjes, teshtitjes, apo edhe duke qeshur. Infeksioni mund të përhapet tek të tjerët duke prekur enët apo gjërat që janë përdorur nga një person që është i infektuar. Një person i cili është i infektuar me difteria, mund të infektojë të tjerët për një periudhë deri në një muaj, pavarësisht nese përjeton simptoma apo jo. Kohëzgjatja e infektimit të personit pasi është ekspozuar ndaj difterisë është në mes dy dhe katër ditë, edhe pse mund të shkojë edhe nga një deri në gjashtë ditë.

Difteria është një infeksion shumë ngjitës dhe potencialisht i rrezikshëm për jetën që zakonisht sulmon në fyt dhe hundë. Në rastet më të rënda, ajo mund të sulmojë nervat dhe zemrën. Për shkak të imunizimit të gjerë të difterisë, ajo është shumë e rrallë në Shtetet e Bashkuara dhe në Europë. Megjithatë, tek disa njerëz qe nuk janë vaksinuar në mënyrë adekuate, rastet ende ndodhin.

Rreth fazave të difterisë

Kjo është një sëmundje e shkaktuar nga bakteria, Corynebacterium diphtheriae. Bakteriet lokalizohen kryesisht në fyt, por edhe prodhojnë një toksinë që shkakton probleme në organe të tjera si veshka, zemër dhe sistem nervor. Ajo ishte shkaktari kryesor i vdekjes së fëmijërisë në një kohë, por masat e shëndetit publik, duke përfshirë vaksinimin, e kanë bërë atë relativisht të rrallë. Difteria dikur ishte një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes tek fëmijët. Që nga futja dhe përdorimi i gjërë i vaksinës së difterisë, difteria ka qenë e rrallë.

Infeksioni më së shpeshti ndikon në fyt, ose në bajame, dhe nganjëherë në hundë ose fyt. Ndonjëherë, ndonjë plagë e lëkurës, syve, apo veshëve, mund të jetë e infektuar. Tipari tipik është një cipë ngjyrë gri që formohet në vend. Ethet e lidhur me difterinë zakonisht janë të moderuara. Zgjerimi i nyjeve limfatike të qafës japë një pamje "qafe demi". Shtrirja lokale e sëmundjes, me bllokim të udhëve ajrore, mund të shkaktojë vdekjen.

Fazat kryesore të difterisë

Shumica e vdekjeve në këtë sëmundje janë për shkak të Myocardiopathy toksike, efekti i toksinës se difterisë në zemër. Kjo ndodh në 10-25% të rasteve të difterisë, dhe paraqitet 2-3 javë pas sulmit akut. Organet e tjera të mëdha të prekura janë nervat (Neuropatia toksike), dhe veshkat.

Difteria është më e zakonshme në zonat ku njerëzit jetojnë në kushte të mbushura me sanitari të dobët. Personat, sidomos fëmijët, të cilët nuk i kanë bërë vaksinat, ose të cilët nuk kanë marrë imunizimin e mjaftueshëm janë më në rrezik. Nëse difteria nuk është trajtuar siç duhet, ose nuk trajtohet në kohë, bakteriet mund të prodhojnë një toksinë të fuqishme (helm). Ky helm mund të përhapet nëpër tere trupin dhe të shkaktojë komplikime të rënda, dhe shpesh të rrezikshme për jetën. Toksina e difterisë mund të dëmtojë muskujt e zemrës dhe zemra mundd të shkaktojë dështimin apo paralizojë muskujt e frymëmarrjes. Membrana që formohet mbi bajamet mund të lëviz më thellë në fyt dhe të bllokojë udhët ajrore.

Difteria është një urgjencë mjekësore. Një trajtim me vonesë mund të rezultojë në vdekje ose sëmundje afat-gjate të zemrës. Një person me difteri duhet të jetë në spital derisa të shërohet plotësisht. Personi duhet marrë ilaçe (kundërhelm të difterisë) për të luftuar helmimin nga difteria dhe antibiotikë për të luftuar bakteriet e difterisë. Disa pacientë kanë nevojë për ndihmë mekanike në frymëmarrje (respirator).

Shkaktarët e difterisë

Difteria është një sëmundje akute toksine e ndërmjetësuar, e shkaktuar nga diphtheriae Corynebacterium. Tensionet jotoksike gjithashtu shkaktojnë sëmundje, e cila është kryesisht e lëkurës dhe zakonisht e lehtë. Tre biotipet (dmth., mitis, gravis, intermedius), secili në gjendje të shkaktojnë difterinë, janë të diferencuara nga morfologjia koloniale, hemoliza, dhe reagimet fermentimit.

Në vitet 1920, u zhvillua toksoidi. Ndryshe nga dipteroidet e tjera (p.sh. bakteret korineform), të cilat janë kudo në natyrë, C dipteria është një banore ekskluzive e membranave mukoze të njeriut dhe të lëkurës. Përhapja kryesisht ndodh nëpërmjet kontaktit me pikëza ajrore të frymëmarrjes, kontaktit të drejtpërdrejtë me sekrecionet respiratore të individëve simptomatikë, ose kontakti me eksudate nga lezione të lëkurës së infektuar.

Transportuesit asimptomatike të frymëmarrjes janë të rëndësishëm në epokën e transmisionit. Në epokën e paravaksinimit, difteria ishte një sëmundje endemike e fëmijëve e gjetur në klimat e buta.

Shkaqet e shumta të difterisë

Transmetimi zakonisht ndodh nëpërmjet kontaktit të ngushtë ose me pikat ajrore të frymëmarrjes nga transportuesit asimptomatike apo pacientët. Difteria mund të transmetohet nga objektet e kontaminuara, si qumështi i kontaminuar.

Komplikimet më të rënda janë të shkaktuara nga një toksinë e prodhuar nga bakteri i difterisë që mund të dëmtojë sistemin nervor dhe zemrën, dhe më rrallë veshkat. Shumë rrallë, ushqimi i kontaminuar me bakterie të difterisë mund të infektojë të tjerët.

Difteria zakonisht ndodh në fëmijët e moshës parashkollore. Difteria mund të përhapet nëpërmjet gjakut në organet tjera, ku ajo mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme. Bakteriet kryesisht infektojnë hundën dhe fytin, edhe pse ato mund të infektojnë fillimisht lëkurën, dhe prodhimin e lezioneve të lëkurës.

Shkaktarët kryesore të difterisë

Shenjat dhe simptomet e difterisë

Egzistojnë dy lloje të difterisë. Njëri tip perfshin hundën dhe fytin, dhe tjetri përfshinë lëkurën. Simptomet e difterisë përfshijnë dhimbje të fytit, ethe dhe gjëndrra limfatike të fryra në qafë. Në shumë raste, një cipë gri rritet në fyt duke e bërë frymëmarrjen e vështirë. Kjo mund të ndikojë edhe në lëkurë, e quajtur difteria e lëkurës, ku plaga mund të zhvillohet. Difteria mund të çojë në probleme të frymëmarrjes, dështim të zemrës, paralizë dhe nganjëherë vdekje.

Bakteria Corynebacterium diphtheriae e shkakton difterinë. Zakonisht difteria C shumohet mbi ose pranë sipërfaqes së mukozës së fytit. Difteria C përhapet me anë të tri rrugëve:

Piklat ajrore. Kur personi i infektuar teshtin apo kollitet, liron një mjegull në pikat e ndotura, njerëzit e afërt mund të thithin kështu difterinë C. Difteria përhapet në mënyrë efikase në këtë mënyrë, veçanërisht në kushtet në vendet e mbushura me njerëz.

Sendet personale të kontaminuara. Njerëzit herë pas here infektohen me difteria duke prekur gjërat e përdorura nga personi i infektuar, duke konsumuar nga gota e palarë e personit apo duke rënë në kontakt të ngushtë me gjëra të tjera të personit, në të cilat bakteriet ngarkohen-depozitohen nga sekrecionet.

Gjërat shtëpiake të kontaminuara. Ne raste te ralla, difteria perhapet edhe ne gjera shtepiake te perbashketa siç jane peshqiret apo lodrat. Ju gjithashtu mund të vini në kontakt me bakteriet që shkaktojnë difterinë, duke prekur një plagë të infektuar. Njerëzit të cilët kanë qenë të infektuar nga bakteriet e difterisë dhe të cilët nuk kanë qenë të trajtuar, mund të infektojnë njerëzit e pa imunizuar deri në gjashtë javë - edhe nëse ata nuk shfaqin asnjë simptomë./bebaime.com/

/komuniteti