Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Top lista e gjërave ushqimore më të mira

1. Bananja

Bananet janë burim i shkëlqyer i energjisë.

2. Lakra jeshile

Lakra është e pasur me hekur dhe antioksidantë themelorë – përbërës ushqimorë të cilët janë mbrojtja më e mirë natyrale nga kanceri.

3. Karrota

Karrota është shumë e rëndësishme për rritjen, lëkurën e shëndetshme dhe dhëmbët e fëmijës. Karrota e freskët ka dyfish sasi më të madhe të vitaminave se sa e karrota e zier.

4. Peshku

Peshku paraqet burim të rëndësishëm të vajit esencial omega - 3.

5. Qumështi

Qumështi përmban të gjithë përbërësit ushqimorë që i duhen foshnjave që të rriten. Fëmijët edhe pas ditëlindjes së parë të tyre duhet të pijnë më së paku 4,5 dcl qumësht në ditë apo ekuivalent në prodhimet qumështore.

6. Djathi

Djathi është burim i shkëlqyeshëm për eshtra dhe dhëmbë të fortë dhe të shëndetshëm. Nëse hahet pas shujtës, neutralizon thartesirën e cila krijon kariesin.

7. Buka dhe drithërat (cerealet)

Buka dhe drithërat (cerealet) kanë përmbajtje të lartë fibrash dhe karbohidratesh komplekse. Gjithmonë zgjedhni bukën nga mielli integral.

8. Vezët

Vezët janë të pasura me proteina, vitamina, dhe hekur.

9. Mishi

Mishi i kuq është burimi më i mirë i hekurit. Poashtu, është i pasur me proteina dhe zink – materiet bazë për rritje, proces të shërimit, kurim të plagëve dhe sistem të fortë imunitar.

10. Kivi

Kivi përmbanë dyfishin e sasisë së vitaminës C sesa portokalli. Poashtu, është një burim i shkëlqyeshëm i kaliumit, fibrave, vitaminave B, vitaminës E dhe mineraleve. Preferohet sidomos pas ditëlindjes së parë të foshnjes.

/komuniteti