Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Piramida ushqimore për fëmijët e vegjël

Drithëra

• Shiko për fjalën "të tëra" në frontin e emrit grurë në listën e përbërësve

 

 

 


Perime

• Konsumoni më shumë perime me ngjyrë të errët

• Konsumoni më shumë perime me ngjyrë portokalli

• Konsumoni më shumë fasule të thata dhe bizele

 

 


Fruta

• Konsumoni llojllojshmëri frutash

• Zgjedhni fruta të freskëta, të ngrira, të konzervuara apo të thata

• Konsumoni lëngje frutash

 


Vajra

• Bëni burimet tuaja të yndyrërave nga peshku, farat, dhe vajrat bimore

• Limitoni vajrat solide siç janë margarina, dhjami derrit dhe gjalpa

 

 


Qumështi

• Përdorni ushqime me yndyrë të ulët apo pa yndyrë

• Nëse ju nuk konsumoni qumësht, zgjedhni prodhime pa laktozë apo burime të tjera të kalciumit

 

 


Mish & Fasule

• Zgjedhni mishra me yndyrë të ulët apo shpezë

• Piqni, zieni apo griloni

• Ndryshoni burimet tuaja me më shumë peshk, fasule, bizele, arra dhe fara

 

 


Nëse keni raste me alergji në familjen tuaj, duhet ti largoni për një kohë ushqimet që shkaktojnë alergji – siç janë gjalpa, arra dhe peshku – derisa fëmija juaj të mbush 3 – 4 vjeç.

Jepni fëmijës tuaj llojllojshmëri ushqimesh prej secilës nga këto grupe ushqimesh (për shembull: banane në një racion frutash, rrush në racionin tjetër; vezë për një racion proteinash, mish në racionin tjetër…).

/komuniteti