Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Komplikimet gjatë lindjes

A duhet të brengosem rreth komplikimeve gjatë lindjes?

Jo aq shumë vite më parë, të paturit e një fëmije ishte lotari - ishte një mundësi e frikshme, e lartë, që nëna apo fëmija do të lëndohen apo madje edhe të vdesin në këtë proces.

Sigurisht që, këto ditë gjërat janë shumë të ndryshme. Lehtësimi i dhimbjes në lindje mund të kontrollohet apo të kuptohet, duke e bërë të gjithë procesin shumë më pak të frikshëm. Normat e vdekjes së nënës apo fëmijës dhe komplikimeve kanë rënë. Gruaja mesatarisht pritet të jetë në kontrollë në lindjen e saj, ose të paktën, të dalë e padëmtuar për të shijuar fëmijën e saj të shëndetshëm.

Por ndërsa komplikimet e lindjes mund të, për pjesën më të madhe, të zgjidhen, nuk është gjithmonë e mundur për të ndaluar atë të ndodhë në vendin e parë. Ndalimi i tyre nuk është as i shëndetshëm apo produktiv, prandaj poashtu edhe injorimi i tyre plotësisht mund të jetë një recetë për një katastrofë.

Kjo nuk nënkupton që ju duhet ti qaseni lindjes duke e pritur më të keqen. Për shumicën e grave, lindja është pozitive, e pakomplikuar dhe eksperiencë e dobishme. Rreth 85 % e grave, e presin lindjen e parë me lindje normale, dhe se norma rritet në rreth 95 % nëse ju keni pasur një lindje normale para.

Por ia vlen të jeni të vetëdijshëm se ndërsa stafi është duke u kujdesur për ju që të mund të ju përshtasë dëshirat tuaja në lindje, siguria juaj dhe e fëmijes tuaj duhet të vijë në rend te parë.

Fazat e lindjes

Lindja është e ndarë në tre faza:

• Në fazën e parë, mitra juaj fillon të kontraktohet rregullisht, shtyen fëmijën drejt hyrjes vaginale. Në të njëjtën kohë, qafa e mitrës tuaj (cerviku) fillon të hapet, derisa ajo të jetë e hapur mjaftueshëm për të lënë kokën fëmijës tuaj të kalojë nëpërmjet saj.

• Faza e dytë e lindjes zgjat që nga koha kur qafa e mitrës tuaj është e hapur plotësisht, e derisa fëmija juaj ka përfunduar rrugëtimin, pra derisa të lind. Pasi fëmija juaj lind, mitra juaj ende ka nevojë për të larguar jashtë placentën. Placenta është më e vogël dhe shumë më e butë se fëmija juaj, kështu që kjo fazë është zakonisht shumë më e thjeshtë se faza e dytë.

• Faza e tretë e lindjes zgjat që nga koha e lindjes së fëmijës, e gjer në largimin e placentës tuaj pas lindjes.

Termet që përdoren gjatë lindjes

Epiziotomia – prerja në perineum, kthehet në një kënd nga muret e pasme të vaginës tuaj.

Pinca – instrument nga metali i vendosur rreth kokës së bebit për ta shtyer atë në fazën e dytë. Për këtë, ju do të keni nevojë për epidural apo anestezion lokal.

Pinjollë – një filxhan thithjeje i bashkangjitur në kokën e fëmijës suaj, për ta tërhequr atë jashtë në fazën e dytë. Ju poashtu, do të keni nevojë për anestezion për këtë.

Prerja cezariane – operimi për të hapur mitrën tuaj që të sjellin fëmijën. Në ditët e sotme, ky operim gjithmonë përfshin një prerje horizontale, mu nën flokët tuaj të pubikut. Kjo mund të bëhet nën anestezion të përgjithshëm apo anestezion epidural.

Vonesat në lindje

Egzistojnë tre shkaqe kryesore të vonesave në fazën e parë dhe të dytë të lindjes.

• Kontraktimet e pamjaftueshme ose të paefektshme të mitrës tuaj

• Madhësia apo pozita jonormale e bebit tuaj

• Anomalitë në legenin tuaj ose strukturat që e mbështesin atë.

Nëse mitra juaj nuk ka kontraktime të shpeshta e të mjaftueshme, ose është "dembele", nuk mund të kontraktojë në mënyrë efektive. Kjo mund të parandalojë lindjen nga ecuria e duhur, ose të ngadalësojë hapjen e mitrës suaj.

Këputja e membranave apo ujërave shpesh ndihmon kontraktimet të ecin në mënyrë efektive. Nëse jo, ju duhet të merrni një medikament që futet në damarët tuaj. Kjo stimulon mitrën tuaj dhe zakonisht lejon cervikun të dilatohet (hapet) normalisht.

Nëse lindja ende nuk po ecën sipas planit, ju keni nevojë për një prerje cezariane. Se sa shpejtë merret ky vendim, mvaret nga gjendja juaj fizike dhe nëse fëmija juaj është duke u shqetësuar.

Pasi mitër juaj është hapur plotësisht, ju keni arritur në fazën e dytë të lindjes, në të cilën koka e fëmijës tuaj udhëton poshtë nëpër vaginë. Sa gjatë që mund të shtyeni sigurtë, natyrshëm mvaret nga koka e bebit që është duke shkuar poshtë, nëse bebi shfaq shenja shqetësimi dhe se sa keni ju energji. Në këtë fazë, pinca zakonisht mund të përdoret në mënyrë të sigurtë, për të tërhequr fëmijën tuaj jashtë.

Ndonjëherë faza e parë apo e dytë e lindjes mund të vonohet sepse koka e bebit tuaj është shumë e madhe apo në pozitë të pakëndshme. Kjo quhet dispoporcion cefalo-pelvik. Nëse fëmija juaj është shumë i madh, atëherë mund të ketë ndikim në kohëzgjatjen e lindjes tuaj.

Koka e bebit tuaj nuk është një sferë perfekte, dhe diametri i saj është më i madh në disa anë sesa në të tjerat. Diametri më i vogël është kur koka e fëmijes tuaj është e perkulur, me mjekrën e tij në gjoksin e tij.

Për sa kohë që fëmija juaj nuk është i shtrirë me shpinë në drejtimin tuaj, atëherë koka e tij do të kthehet gjatë lindjes zakonisht në mënyrë që pjesa e ngushtë të mund të kalojë në mënyrë të sigurtë përmes legenit tuaj.

Nëse fëmija juaj është shtrirë me shpinë në drejtimin tuaj, pozita e tij është përshkruar si e pasmë ose 'occipito-e pasmë'. Kjo pozitë ndalon kokën e tij nga përkulja normale dhe sepse një pjesë e gjerë e kokës së tij është duke u përpjekur për të kaluar përmes legenit tuaj relativisht të ngushtë, lindja mund të vonohet.

Edhe nëqoftëse fëmija juaj ka qenë i shtrirë në këtë pozitë deri ne fillimin e lindjes, tërë trupi i tij shpesh do të kthehet raundit të gjatë të lindjes në mënyrë që ai vjen në një pozicion normal. Nëse koka e tij nuk kthehet, dalja e tij do të jetë një punë e vështirë, prandaj ju do të keni nevojë për një lindje me pincë apo një prerje cezariane.

Pasi që keni pasur një lindje normale, ju i keni "treguar" legenit tuaj se mund të kalojë një fëmijë nëpërmjet saj. Kalimi i fëmijës suaj është i vendosur jo vetëm nga madhësia, por edhe nga forma e legenit tuaj, prandaj mos u shqetësoni nëse ju nuk keni pasur një 'fëmijë të lindur përmes ijeve tuaja!

Nëse ju keni pasur probleme me legenin tuaj në të kaluarën, ose nëqoftëse koka e fëmijës tuaj nuk do të angazhohet në legenin tuaj para se të filloni lindjen tuaj, ju mund të këshilloheni që të keni një rreze X, të kontrolloni se legeni juaj është mjaft i madh për fëmijën. Megjithatë, kjo është rrallëherë e nevojshme.

Në fazën e tretë të lindjes, placenta zakonisht del nga mitra juaj, e tërë në një pjesë dhe largohet shpejtë dhe sigurtë. Marrja e medikamentit zakonisht ndihmon që të ndodh kjo. Herë pas here, placenta nuk largohet natyrshëm, dhe duhet të hiqet nën epidural apo anestezion total.

Ankthi fetal

Ankthi fetal sugjeron që bebi juaj ka vështirësi, zakonisht nga mungesa e oksigjenit. Kur mitra juaj kontrakton, kjo ul furnizimin me oksigjen të placentës tuaj. Nëse placenta juaj nuk ka mjaftueshëm rezerva, bebi juaj mund të ketë probleme.

Ankthi fetal mund të paraqitet:

• mekoniumi (lëngu i gjelbërt) në ujërat tuaja

• ndryshimet në normën e zemrës së bebit tuaj

• lëvizjet e tepruara të bebit tuaj

Shkalla e urgjencës mvaret se sa i shpeshtë është ankthi i bebit tuaj. Nëse ju tanimë jeni në fazën e dytë të lindjes, ju keni nevojë për epiziotomi apo pincë, për të shpejtuar lindjen e fëmijës tuaj. Nëse jeni në fazën e parë, ju keni nevojë për prerje cezariane.

Gjakrrjedhja pas lindjes

Nëse mitra juaj është boshe (nga bebi dhe placenta) dhe cerviku juaj nuk është i dëmtuar, mitra juaj pothuajse gjithmonë do të kontraktojë që të parandalojë ndonjë gjakrrjedhje. Duke ju dhënë medikamente si psh syntocinon ose ergometrine, pasi që fëmija juaj është i lindur, e ndihmon atë për të kontraktuar më efektivë, dhe nëse keni gjakrrjedhje nga mitra, mund të ndodh që një injeksion i mëtejshëm zakonisht bën trukun. Rreziqet janë shumë më të larta nëse disa ose tërë placenta juaj nuk është larguar menjëherë.

Epiziotomia në zonën tuaj perineale mund të shkaktojë rrjedhje të gjakut me tepri, por kjo zakonisht mund të trajtohet me shpejtësi dhe në mënyrë efektive me presion dhe duke qepur në zonën e prekur. Herë pas here, gjakrrjedhja mund të vijë nga qafa e mitrës tuaj, e cila mund të jetë shkatërruar nga një fëmijë i madh apo një lindje shumë e shpejtë. Kjo zakonisht mund të qepet nën anestezion lokal.

/komuniteti