Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

/pyet-biokimistin-klinik

Streptokoku gr.A

Pershendetje, e kam vajzen tru vjeqe dhe ka.pezmatim tbajameve qdo muaj tani ka fillu edhe qdo dy jav te perdor antibiotik dhe ineksione,bera strep.testin dhe doli pozitiv streptokoku gr.A deshta tju pyes a largohey ndojher kjo bakterie apo duhet ta operoj vajzen gjithqysh sepse qe vite vuan prej bajameve .flm shum nga ju .pres nje pergjigje

Natyra 1 (10 vite më parë)

Dr. Mrika Kutllovci - Pervetica - mjek - biolog
Biokimisti klinik përgjigjet
Dr. Mrika Kutllovci - Pervetica

Pershendetje znj. Natyra,

Falemnderit per pyetjen tuaj. Ju flisni pas reultatit te strishos se grykes (gje e cila i takon mikrobiologut dhe mjekut te ORL-se ose otorinojater te i'u japin scarime), sa i perket streptokout: 3 nga keto jane me kryesoret: streptokoku:A, B, D, grupi A i streptokokut ka rendesi te madhe klinike sepse shkakton semundje ngjitese sic eshte faringjiti, dhe semundje te tjera, dhe prek moshat nga 5-15 vjec.

Eshte shume e rendesishme te shkohet me antibiotiko- terapi sipas AB (antibiogrames), te cilen e cakton mikrobiologu pas analizimit te mostres,pas trajtimit me antibiotiket perkates duhet te perseritet strisho,dhe do ishte mire te behet edhe urinokultura me antibiograme (UK me AB). Pra mos e trajtoni femiun me antibiotike pa antibiograme (AB).

Ne si biokimist klinik iu referojme te behet: CRP, ASO-test, pasqyre gjaku dhe pasqyre urine.

Sa i perket tonsilit kronik (bajameve te cilat jane cdo here te pezmatuara, te enjtura, te skuqura dhe qelbezura), per te vendosur per operim ose jo, per kete merrni mendimin e mjekut te ORL-se (otorinojater).

Gjithe te mirat, suksese.

Natyra 1 (10 vite më parë)
Flm shum per pergjigjen ju pershendes.

/komuniteti