Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

Përdorimi i çajrave gjatë shtatzanisë

A guxoj të pi çaj gjatë shtatzanisë?

Gjatë shtatzanisë nuk duhet konsumuar çajrat të cilat paraqesin rrezik potencial për nënën e ardhshme.

Po, por në masë të caktuar, sepse ndikimi i tyre në shtatzëna është studiuar tek një numër i vogël i bimëve.

Keni kujdes me konsumim të çajrave gjatë periudhës së shtatzanisë, sepse egziston mundësia që ndonjë përbërës i ndonjë bime mund të lëndojë frytin, disa mund të shkaktojnë diarrenë apo rrahjen e shpeshtuar të zemrës tek shtatzënat, nëse konsumohet në sasi të mëdha.

A është më mirë të pi çaj me qese (filter) apo ti pregatis vet nga bimët e thata?

Gjatë blerjes së çajrave, gjithsesi kontrolloni paketimin nëse janë të listuar përbërësit. Që të dy mënyrat e pregatitjes së çajrave kanë përparësitë dhe mangësitë e tyre.

Çajrat në qese të filterit pregatiten shumë lehtë, megjithëse në shumë raste krahas bimës dominante përdoren edhe disa bimë të tjera për ti përmirësuar shijen. Për këtë, gjatë blerjes, është e rëndësishme ti kontrolloni paketimet nëse i kanë të listuara këto bimë. Kjo vlen edhe tek çajrat instant.

Pregatitja e cajrave nga barishtet e freskëta apo të thata kërkon më shumë kohë, por kjo është një mënyrë e sigurtë të dini se prej çfarë bime e keni pregatitur çajin. Është shumë e rëndësishme që gjatë pregatitjes të keni kujdes me sasinë e bimës që pregatitni por edhe me mënyrën e pregatitjes.

Me së miri është që bimës ti hedhni ujë të vluar dhe ta leni ashtu për ca minuta të mbuluar, kurse në asnjë mënyrë të mos e vendosni për të vluar përsëri në zjarr.

Kur iu preferohen çajrat shtatzënave?

Shtatzënave iu preferohen çajrat për të zëvendësuar kafenë (një filxhanë kafeje përmban kafeinë sa katër filxhanë çajrash), si një mënyrë hidratimi, por edhe në rastet e gripit, ftohjes, neverisë, vuajtjesh…

Çaj nanesh apo xhenxhefilli ndihmon neverinë e mëngjesit, aroma e limonit ka ndikim qetësues, si dhe kamomili, përderisa çaji i shegës shkaku i vitaminës C forcon imunitetin. Për të përmirësuar shijen në çajin e ftohur mund ti shtoni limon, portokall apo ananas.

Pa marrë parasysh se a e pini çajin sepse ju pëlqen apo sepse jeni të “detyruar” ta pini shkaku i neverisë, më së pari konsultohuni me mjekun tuaj për t`ju udhëzuar se cilën bimë ta përdorni.

Cilët çaja preferohen për shtatzëna?

Nane / Mente preferohet në rastet e neverisë së mëngjesit por edhe për qetësim para gjumit.

Xhenxhefilli preferohet në rastet e të vjellave dhe neverisë, por nuk duhet konsumuar në sasi të mëdha.

Aromat e limonit ndihmojnë shqetësimet dhe pagjumësitë, sepse kanë ndikim qetësues.

Çaji i hithërave është i pasur me vitaminën A, C, K, kalcium, kalium, sidomos me hekur, prandaj preferohet në rastet me anemi. Megjithatë, para përdorimit konsultohuni me mjekun tuaj.

Çaji i shegës, për shkak se përmban sasi të madhe të vitaminës C, preferohet në rastet e ftohjeve por edhe për forcim të imunitetit.

Cilat lloje të çajrave duhet shmangur?

Gjatë shtatzanisë nuk duhet konsumuar çajrat të cilat paraqesin rrezik potencial për nënën e ardhshme. Këtu bëjnë pjesë: luleradhiqet, veshtulla, kantarioni (St. John Wort), hibiskusi, gjeth mili…Megjithatë, këto bimë nuk janë të dëmshme nëse përdoren si mëlmesa në ushqim, sepse në atë mënyrë përdoren në sasi të vogla.

/komuniteti