Zhvillimi dhe rritja
javë pas jave

10 gjërat ushqyese për të cilat ka nevojë çdo fëmijë

Kalciumi

Kalciumi: Ndërton eshtra dhe dhëmbë të fortë, nxit nerva të shëndetshme dhe funksionin e muskujve, ndihmon mpiksjen e gjakut dhe ndihmon trupin të konverton ushqimin në energji.

Acidet esenciale yndyrore

Acidet esenciale yndyrore (EFAs): Ndihmojnë në ndërtimin e qelizave, rregullojnë sistemin nervor, forcojnë sistemin kardiovaskular, ndërtojnë imunitetin, dhe ndihmojnë trupin në absorbimin e gjërave ushqimore. Të rëndësishme për funksionim të shëndetshëm të trurit dhe vizionit.

Hekuri

Hekuri: I rëndësishëm për krijimin e hemoglobinës, për oksigjenin – mbajtjen e pigmentit të kuq në gjak dhe mioglobinës, pigmentin që rruan oksigjenin në muskuj. Mungesa e hekurit mund të shkaktojë aneminë, e cila mund të rezultojë me lodhje, dobësi dhe irritim.

Magnezi

Magnezi: Mban eshtrat e fortë dhe rritmin e zemrës të qëndrueshëm, përkrahë sistemin imunitar dhe ndihmon në ruajtjen e muskujve dhe funksionimin e nervave.

Kaliumi

Kaliumi: Punon me natrium për të kontrolluar ekuilibrin e trupit me ujë, i cili ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut. Ndihmon në funksionimin e muskujve dhe të ritmit të zemrës dhe, në vitet e mëvonshme, mund të ulë rrezikun e gurëve në veshka dhe osteoporozën.

Vitamina A

Vitamina A: Luan një rol të rëndësishëm në vizionin dhe rritjen e eshtrave, ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksionet, promovon shëndetin dhe rritjen e qelizave dhe indeve në trup, duke përfshirë edhe flokët, thonjtë, dhe lëkurën.

Vitamina C

Vitamina C: Ndihmon në krijimin dhe riparimin e qelizave të kuqe të gjakut, eshtrave, dhe indeve, ndihmon për të mbajtur nga mishrat e dhëmbëve të fëmijës tuaj të shëndetshme dhe forcon enët e gjakut, ndihmon ne shërimin, nxit sistemin imunitar, dhe mban infeksionet larg. Gjithashtu ndihmon trupin në absorbimin e hekurit nga hekuri i pasur.

Vitamina D

Vitamina D: E ndihmon trupin të absorbojë minerale si kalciumi dhe ndërton dhëmbë dhe eshtra të fortë. Ështe thelbësore për të arritur potencialin e rritjes. Edhe funksionon si një hormon me role të rëndësishme në sistemin e shëndetshëm imunitar, në prodhimin e insulinës dhe rregullimin e rritjes së qelizave.

Vitamina E

Vitamina E: Limiton prodhimin e radikaleve të lira, të cilat i dëmtojnë qelizat. Është e rëndësishme për imunitetin, riparimin e ADN-së, dhe proceseve të tjera metabolike.

Zinku

Zinku: Nevojiten më shumë se 70 enzima të cilat ndihmojnë tretjen dhe metabolizmin dhe janë esenciale për rritjen.

Valizake Thaçi Celina (12 vite më parë)
Fellanza, ja edhe ushqimet ku mund te gjenden keto vitamina: http://www.bebaime.com/ushqimi-/ushqyesit-esencial-p-r-f-mij-t-nga-a-gjer-n-z-
Fellanza (12 vite më parë)
Po ne cilat ushqime ti gjejme keto vitamina?

/komuniteti